Foto: SVT

Knutson om C:s besked om unga ensamkommande: Negativt för Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters politiska kommentator Mats Knutson var inte förvånad över Centerpartiets besked att släppa igenom regeringens förslag om unga ensamkommande. Men C:s beslut kommer användas av Alliansens motståndare, menar han.

– Hur man än vrider och vänder på det så är det negativt för Alliansen som politiskt projekt inför valet, säger Mats Knutson.

Annie Lööf försvarade Centerpartiets beslut med att man låter de humanitära och medmänskliga aspekterna gå före, något som var logiskt utifrån partiets perspektiv menar Knutson. Men beskedet kommer användas av Alliansens motståndare. 

– Framför allt så kommer det ge de politiska motståndarna en möjlighet att peka på en spricka i Alliansen, säger Knutson.

Kommer utnyttjas av S och SD

Han tror att dagens besked från Annie Lööf kommer användas av Socialdemokraterna i debatten inför valet i höst, men även av SD. 

– Det kommer användas av Sverigedemokraterna mot Moderaterna för att hävda att de löften Moderaterna ger inte är värda någonting, för de ska förhandlas i Alliansen sen, säger Mats Knutson.

Alliansen splittrad

Att Alliansen är splittrad i flyktingfrågan är känt sedan länge, enligt Knutson, och dagens besked från Centerpartiet understryker detta. 

– I den här frågan ligger Centern betydlig närmre Miljöpartiet och Vänstern än den övriga Alliansen, säger Knutson.

– Det är klart att det här bekräftar en bild för väljarna, att när det gäller flyktingpolitiken har Alliansen ingen gemensam politik. Och det är klart det är bekymmersamt (för Alliansen) när vi går in i en valrörelse där just migrationspolitiken har en viktig betydelse för väljarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.