Från vänster: Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten, Kurdo Baksi, Journalist och samhällsdebattör, samt journalisten Jamal Khashoggi.
Debattinlägg

”Våldet mot våra kollegor måste få ett slut – låt FN utreda Jamals död”

”Klockan elva i morgon anordnas en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i hjärtat av Stockholm till stöd för den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi och alla andra yttrandefrihetsoffer. För att sanningen ska komma fram och förövarna ska ställas inför rätta kräver vi en FN-utredning om fallet”, skriver Kurdo Baksi och Helena Giertta.

Om debattörerna

Helena Giertta
Chefredaktör tidningen Journalisten
Kurdo Baksi
Författare och journalist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Klockan elva i morgon anordnas en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i hjärtat av Stockholm till stöd för den kände regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi och alla andra yttrandefrihetsoffer.

Med all rätt har det förmodade mordet på Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul väckt avsky runt om i världen.

Högt uppsatta politiker på olika kontinenter har fördömt mordet på Jamal Khashoggi i skarpa ordalag. Tyskland har stoppat vapenleveranser till Saudiarabien.

För att sanningen ska komma fram och förövarna ska ställas inför rätta kräver vi en FN-utredning om fallet. Ett krav som flera människorätts- och pressfrihetsorganisationer nu ställer.

Avsaknaden av en kropp, teorierna om att Jamal Khashoggis kropp kan ha styckats och att en diplomatisk beskickning valts till mordplats bidrar till det stora internationella medieintresset.

Mordet på Jamal Khashoggi påminner oss om det bestialiska mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Fler journalister mördas.

Ifjol omkom 65 journalister antingen som en direkt konsekvens av sitt yrke, till exempel i ett bombanfall, eller så mördades de på grund av att någon ville tysta deras rapportering, uppger Reportrar utan gränser.

I Syrien och Mexiko dödades flest journalister ifjol. En trend vi har noterat är att fler kvinnliga journalister mördas på senare tid.

Mordet på journalisten Kim Wall är tyvärr inte det enda som ägt rum på europeiskt territorium under de gångna 15 månaderna.

16 oktober ifjol dödades maltesiska journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia, postum mottagare av svenska Publicistklubbens Anna Politkovskaja-pris 2018, ihjäl av en bilbomb i närheten av sitt hem.

Galizia mördades med stor sannolikhet på grund av att hon arbetade med en kartläggning av högt uppsatta politikers kopplingar till korruption och var bland annat Maltas ledande reporter med inblick i Panama Papers – skandalen.

Strax före jul meddelade Maltas premiärminister Joseph Muscat att åtta personer har gripits i jakten på den kända Galizias mördare. Ett år senare är det fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom dådet.

I februari i år mördades den grävande reportern Ján Kuciak och hans flickvän i den slovakiska huvudstaden Bratislava.

Enligt uppgift granskade Kuciak flera affärsmän med kopplingar till både den italienska maffian och den slovakiska regeringen.

Mordet på paret har väckt starka reaktioner och lett till att premiärministern, inrikesministern och högste polischefen i Slovakien har avgått.

Den undersökande tv-journalisten Viktoria Marinova mördades brutalt i Bulgarien nyligen. Misstankarna om att mordet är kopplat till hennes yrke är starka.

Dessa mord visar tydligt att det blir allt farligare att verka som journalist även i Europa.

Vi ser också att i länder som Turkiet, Eritrea och Kina tystas oberoende journalister, författare och förläggare ner genom att frihetsberöva dem.

De svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai är två av de som drabbats hårt och som nekas såväl advokat och rättegång som familjebesök.

Nu är det hög tid att FN, EU och andra internationella organ verkar för attt stoppa våldet mot journalister runt om i världen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.