Vänster, Dror Feiler grips och bärs bort under motdemonstrationen mot Svenskarnas Parti utanför ringmuren (Almedalen). Mitten, manifestation på Mynttorget angreps på söndagen av högerextremister. Flera politiker menar nu att polisen förhöll sig alltför passiv. Höger, Rossana Dinamarca (V). Foto: Lars Pehrson / SvD, Privat, Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Var fanns polisen när högerextrema angrep manifestationen?”

Publicerad
OPINION ·

”Här står vi nu där det är brottsligt att spela Pippi Långstrump på saxofon i protest mot rasister och tillåtet att fysiskt attackera en tillståndsgiven manifestation och heila. Om vi inte vaktar vår demokrati bättre än så här är jag rädd att det bara är en tidsfråga innan den är förlorad”, skriver Rossana Dinamarca (V).

Om debattören

Rossana Dinamarca
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För två år sedan dömdes konstnären Dror Feiler till 80 dagsböter för att ha stört ett torgmöte med SD genom att spela Pippi Långstrump-låten på saxofon. Han släpades bort av polisen för störande av ordning.

I söndags attackerades en manifestation för ensamkommande barn utanför riksdagen av nazister.

De gick till fysiskt angrepp mot demonstranterna med slag, bengaler, hotfulla skrik och heilande.

Polisen var inte på plats, vilket är anmärkningsvärt i sig, och när dom väl var det så fick nazisterna fortsätta heila och gapa och heila bara några meter ifrån manifestationen.

Elisabet Arnestad är biträdande chef för polisen i Stockholms City och sa till Sveriges Radio att det inte finns någon laglig grund för att sända bort högerextremisterna.

Att polisen inte var på plats från början förklarar Arnestad med att ”den här typen av motdemonstranter kan dyka upp varsomhelst. Det är oerhört svårt att göra en bedömning.”

Den 11 mars i år var jag på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i en manifestation arrangerad av gruppen #vistårinteut, också den för ensamkommande barn.

Jag stod på en stor snöhög som skyfflats ihop på mitten av torget och såg när en grupp svartklädda män plötsligt vecklade ut en banderoll med texten ”Refugees go home” och gick till attack mot manifestationen.

Den gången var polisen på plats och kunde snabbt mota tillbaka nazisterna.

Av den erfarenheten är det obegripligt att polisen i söndags gjorde bedömningen att inte vara på plats från början.

Det är en minst sagt oroande förskjutning av hur nazistiska grupperingar har hanterats tidigare.

På första maj marscherade militanta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på Stora Torget i Falun, förra året var de i Borlänge samma datum.

Under förra årets Bokmässa väcktes en stor debatt kring högerextrema Nya Tiders deltagande, i år är de återigen välkomna till Bokmässan.

Och i år har NMR fått tillstånd att vara på politikerveckan i Almedalen.

Den 9 november, på Kristallnatten, förra året tilläts de marschera på Stockholms gator.

På minnesdagen av när hundratals judar dödades, tiotusentals judar fördes till koncentrationsläger, synagogor brändes, tusentals butiker vandaliserades – av nazister. Då tillåts nazister marschera på gatorna i Stockholm.

Polisen och arrangörer hävdar våra grundlagsskyddade fri- och rättigheterna om yttrande-, mötes- och demonstrationsfrihet. De åberopas på ett sätt som om de inte hade begränsningar, som om det inte fanns något att sätta emot.

Men polisen kan exempelvis ange en annan plats eller dag för möte eller demonstration. Rättigheterna innebär inte att du har rätt få tillstånd exakt den dag, tid eller plats som du önskar, det är det som polisen bland annat ska bedöma.

Yttrandefriheten har också begränsningar.

Lagen skärptes dessutom 1988 just med avsikten att nazistiska och rasistiska organisationer skulle få mycket svårare att verka i offentligheten.

I princip skulle det bli omöjligt att utanför en privat sfär framföra rasistiska tankegångar eller bära nazistiska symboler.

Men här står vi nu där det är brottsligt att spela Pippi Långstrump på saxofon i protest mot rasister och tillåtet att fysiskt attackera en tillståndsgiven manifestation och heila.

Om vi inte vaktar vår demokrati bättre än så här är jag rädd att det bara är en tidsfråga innan den är förlorad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.