I mitten av februari i år kom en tvåårig flicka kraftigt undernärd in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt åklagaren hade flickan fått ofullständig vegansk kost. Foto: TT
Debattinlägg

”Varför kopplas veganism samman med vanvård?”

”Enligt socialpsykologisk teori är vi mer benägna att generalisera ett negativt budskap om en grupp vi själva inte tillhör, vilket bidrar till fördomar. De fördomar och den okunskap som följer dessa artiklar kan även få politiska implikationer”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

David Stenholtz
bitr. överläkare onkologi och ordförande Läkare för framtiden
Ajla Stenholtz
leg. psykolog

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

En familj i Göteborg som låtit sitt barn svälta dömdes nyligen till tre månaders fängelse för vållande till kroppsskada.

Många rubriker har varit noga med att understryka att barnet fått vegansk kost. Läsaren får därigenom intrycket att det var den veganska kosten som var problemet.

Stämmer det? Nej.

En välplanerad vegansk kost, med tillägg av vitamin B-12, är hälsosam, näringsriktig och lämplig i alla livets skeden. Detta enligt världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister.

Även svenska Livsmedelsverket instämmer – och de har all information vi behöver på sin hemsida.

Förra året var det en familj i Nacka som det skrevs om. Där hade barnet i fråga inte gått upp tillräckligt i vikt. Detta tillstånd (failure to thrive) står för en till fem procent av alla inläggningar vid barnkliniker och motsvarar således tusentals barn i Sverige varje år.

Varför blir det inte några rubriker om alla dessa barn som inte har veganer som föräldrar? 

Även i andra länder ses dessa artiklar någon gång om året. Av samtliga är det uppenbart att det inte är den veganska kosten som orsakat barnets lidande utan andra problem.

Rubriksättningar och sensationsjournalistik lämnar ändå läsaren med intrycket att barn inte bör äta vegansk kost.

Enligt socialpsykologisk teori är vi mer benägna att generalisera ett negativt budskap om en grupp vi själva inte tillhör, vilket bidrar till fördomar.

De fördomar och den okunskap som följer dessa artiklar kan även få politiska implikationer.

Efter ett uppmärksammat fall i Italien lades ett förbluffande förslag om att kriminalisera föräldrar som ger sina barn vegansk mat. Även vårdgivare påverkas.

Belgiska läkare gick nyligen ut och varnade för vegansk mat till barn i en publikation full av myter som sedan lång tid avvisats av eniga expertpaneler.

Att lyfta föräldrars kostval är relevant om den aktuella kosten är känd att orsaka de aktuella problemen. Så är inte fallet med vegansk kost. Därför är det lika relevant som att lyfta föräldrarnas religion, sexuella läggning eller etnicitet.

4 procent av alla svenskar är veganer idag, vilket kan motsvara tiotusentals veganska föräldrar.

I både USA och Europa ökar andelen veganer lavinartat och det ser inte ut som att ökningen kommer minska. Detta beror på att det är ett kostval med idel fördelar både för individen och samhället.

Uträkningar från forskare knutna till WHO gör gällande att en vegansk kost är det bästa valet för att gynna både vår hälsa och miljö.

Våra gemensamma beslut och strävanden bör baseras på bästa möjliga evidens. Som samhälle bör vi därför göra vårt yttersta för att främja grönare matval, vilket även innebär en ytterligare ökning av andelen veganer.

För att förebygga näringsbrist hos barn måste Livsmedelsverkets information nå alla föräldrar, veganer som icke-veganer.

Nyhetsartiklar som genom sin rubriksättning främjar okunskap och fördomar mot vegansk kost går tvärt emot denna utveckling och har ingen plats i ett upplyst samhälle.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.