Foto: SVT/Livsmedelsverket

Livsmedelsverket: Brist på B12 kan få allvarliga konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Fram till 2008 så avrådde en expertgrupp på Livsmedelsverket från att ge vegansk mat till barn under två år. Orsaken var att det saknades näringsämnen som vitamin D och B12 i många veganska livsmedel.
– Det ändrades bland annat för att det tillkom fler berikade veganska livsmedel på marknaden, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Vi har tidigare berättat om ett föräldrapar i Göteborg som kommit in till Drottning Silvias barnsjukhus med sin kraftigt undernärda dotter. Enligt åklagaren ska det tvååriga barnet fått en ofullständig vegansk kost, men föräldrarna nekar till att de begått något brott.

Mat med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn anses vara bra för både hälsan och miljön. Men, enligt Livsmedelsverket krävs goda kunskaper om mat, näringsämnen och dessutom lite extra planering om man vill ge sitt barn helt vegansk mat. För det finns risker med att små barn bara får den typen av kost:

– Det är viktigt att följa barnets tillväxt. Brist på B12 kan ge allvarliga konsekvenser som neurologiska skador som inte kan repareras, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Skador kan ses i hjärnan

Enligt henne är det långa nerver som kan skadas, vilket känns som en kuddkänsla under fötterna och som kan leda till nedsatt förmåga att uppfatta vibrationer.

– Skadorna kan också ses i hjärnan och förvärras till en demensliknande bild.

Livsmedelsverkets direktiv ändrades 2008 eftersom nya beräkningar visade att det är möjligt att täcka näringsbehovet även för små barn med hjälp av berikade livsmedel eller tillskott med vissa näringsämnen, som till exempel vitamin D och B12. Enligt Åsa Brugård Konde finns det särskilda barnmatsprodukter som välling och gröt som är berikade, samt växtbaserade drycker som till exempel havredryck. Däremot så är inte ekologiska växtdrycker berikade med B12.

– Det finns också risk för att barnet inte får i sig tillräckligt med energi och kalorier eftersom maten är så fiberrik och barn inte orkar äta så stora mängder mat utan blir snabbt mätta och kanske lösa i magen.

För att barnet ska få den näring det behöver bör det varje dag bland annat få:

  • Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter, till exempel sojakorv och sojafärs
  • Fullkornsprodukter, till exempel mat med havregryn, grahamsmjöl eller fullkornsmjöl av råg
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Frukt och bär
  • Berikad gröt eller välling, åtminstone till två års ålder
  • Berikade vegetabiliska drycker, till exempel av havre eller soja (dock inte risdrycker till barn under 6 år*)
  • Rapsolja och rapsoljebaserat matfett.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet