En tvåårig flicka kom kraftigt undernärd in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt åklagaren hade flickan fått ofullständig vegansk kost. Föräldrarna nekar till brott. Foto: TT

Liten flicka nära svälta ihjäl – åklagare kräver strängare straff för föräldrapar

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill se ett strängare straff för det föräldrapar som dömdes till tre månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada för att ha gett sin 18 månader gamla dotter otillräcklig kost.

Paret kom i februari in till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med barnet. Flickan var då så undernärd att hon var timmar från att dö.

”Brottet har pågått under lång tid och har riktat sig mot ett mycket litet barn som befunnit sig i beroendeställning i förhållande till sina föräldrar”, skriver åklagaren Ximena Bene i sin överklagan och hävdar att straffvärdet är ”avsevärt mycket högre” än vad tingsrätten kommit fram till. I tingsrätten yrkade åklagaren på två till tre års fängelse.

Eftersom häktningstiden räknades av hade föräldrarna i praktiken redan avtjänat sitt straff.

– Vi kommer också att överklaga domen, säger pappans advokat Linn Augustsson.

TT har sökt mammans advokat.

Flickan omhändertogs redan på akuten och placerades i ett jourhem. Hon har återhämtat sig.

I Klippet nedan berättar SVT:s reporter Marit Fahlanders om rättegångsdagen då mamman hördes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet