Foto: SVT

Föräldrar till undernärt barn döms till villkorligt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom hovrättsdomen mot de föräldrar som i Göteborgs tingsrätt dömdes till tre månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada på sin dotter.
Hovrätten sänker nu skadeståndet från 60 000 kronor till 50 000 kronor, samt dömer föräldrarna till villkorlig dom.

Det var i februari 2019 som den då 17 månader gamla flickan kom in till akutmottagningen på ett sjukhus i Göteborg och var kraftigt undernärd. Barnets kost hade enligt åklagare Ximena Bene till största delen bestått av bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönsaker.

Rättegången i tingsrätten hölls i början av maj i år och de båda föräldrarna dömdes till tre månaders fängelse vardera. Men eftersom de vid den tiden hade suttit häktade i två månader så innebar det att de redan hade avtjänat sitt straff. Förutom fängelsestraffet så dömdes föräldrarna i tingsrätten även till att betala ett skadestånd på 60 000 kronor till flickan.

Åklagern Ximena Bene.

Åklagaren: ”Hovrätten delar inte min bedömning”

Åklagaren Ximena Bene hade yrkat på fängelse mellan två och tre år, något som hovrätten inte höll med om. Hon menar att anledningen till att hon yrkade på det straffet var att det rörde sig om ett litet barn, som med hänsyn till föräldrarnas handlande var nära döden.

– Hovrätten delar inte bedömning i straffvärdet för den här gärningen, så den delen är vi ju inte överens om. Men med det givna straffvärdet som tilldelades de åtalade så håller jag med om hovrättens bedömning om att påföljden ska vara villkorlig dom, säger hon.

Huruvida hon ska initierade ett överklagande till Högsta domstolen är ännu oklart berättar hon.

Försvarsadvokaten: ”Min klient anser sig fortfarande oskyldig”

Linn Augustson som är pappans försvarsadvokat menar att hon är nöjd med att hovrätten har kommit fram till att föräldrarna inte handlat med något ont uppsåt, men hon anser även att ärendet inte är tillräckligt utrett.

Hovrätten skriver i domen att: Det står dock klart att ingen av föräldrarna har haft några illasinnade motiv eller avsikter utan velat sin dotters bästa.

– Hovrätten har kommit fram till att föräldrarna har handlat oaktsamt, men att de inte har några onda avsikter, och då ska de naturligtvis inte dömas till något fängelsestraff, säger hon.

Däremot menar hon att åklagarsidan inte har utrett frågan tillräckligt:

– Det finns inget yttrande från rättsmedicinalverket eller en oberoende enhet som stödjer åklagarens påstående om flickans undernärdhet. Det är just det som försvaret har kritiserat, säger Linn Augustson, som är pappans försvarsadvokat.

Hon berättar vidare att flickan i nuläget bor tillsammans med sin mamma och träffar sin pappa på daglig basis, de är fortfarande en familj. Men det finns fortfarande ett LVU och socialtjänsten har regelbunden kontakt med familjen. Socialtjänsten har konstaterat i sin utredning att det är en kärleksfull familj och att föräldrarna tar god hand om flickan.

Föräldrarna nekar till brott

Föräldrarna har hela tiden förnekat brott och sagt att deras barns tillstånd berodde på magsjuka. Något som läkarnas vittnesmål talade emot. De uppger att ett tillfälligt sjukdomstillstånd inte kan orsaka det hälsotillstånd som flickan hade när hon kom in till akutmottagningen.

Enligt åtalet i tingsrätten så ansåg läkare att flickan bara vara timmar från att avlida på grund av grav undernäring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet