Föräldrarna misstänks för grovt vållande av kroppskada efter att deras dotter enligt läkare var nära att dö av svält. Foto: SVT

Föräldrarna anklagas för att dottern nästan dog av svält – försvaret: ”Är renlevnadsmänniskor”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna beskriver sin livsstil som alternativ och de ska ha undanhållit sin ett och ett halvt år gamla dotter från svensk sjukvård.
Enligt åklagaren gav paret flickan en ”ofullständig vegansk kost” som var nära att resultera i hennes död.
Nu slår deras advokater tillbaka mot anklagelserna.
– Det är två kärleksfulla föräldrar, de är renlevnadsmänniskor. De är oerhört noga med att bilda sig i kosthållning, säger pappans advokat Linn Augustsson.

Det var i mitten av februari som föräldrarna tog dottern till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, eftersom hon var medvetslös.

Tillståndet var livshotande. Enligt sjukvårdspersonal var flickan mycket nära att dö av undernäring och låga blodvärden. 

Läkarna hade inte tidigare sett ett fall med ett så undernärt barn i Sverige. Åklagaren menar att föräldrarna har hållit barnet borta från samhällets instanser, så som BVC, i kombination med att man valt att ge flickan en ensidig kost.

Pappan uttrycker i polisförhör en stark misstro mot svenska myndigheter. Han litar inte på Livsmedelsverket och föräldrarna har inte registrerat flickan hos Skatteverket. 

Nu står föräldrarna åtalade för att genom oaktsamhet ha vållat grov kroppsskada på sin dotter.

”Solsken, skratt och kramar” 

I polisförhör målar föräldrarna och närstående bilden av att den ett och ett halvt år gamla flickan var omgiven av kärlek. Föräldrarna är med henne hela tiden, de leker med henne, sjunger, dansar och kramar henne mycket.

När det gäller matintaget har hon haft problem, berättar både mamman och pappan. De söker information på Google och via vänner i forum som handlar om alternativ medicin. Flickan visar tidigt tecken på allergi, säger pappan i polisförhör. De försöker parera utslagen med att ändra flickans kost. Med goda resultat, enligt pappan. 

På frågan vad hon får för tillskott, i form av B-vitamin eller andra tillskott, svarar pappan bland annat:

– Nej inget sånt. Hon får solsken, skratt och kramar.

Pappan: Möts av fördomar

Pappans advokat Linn Augustson:

– De har varit noga med att ge dottern en varierad och näringsrik kost. Dottern är inte undernärd enligt kurvor för östasiatiska barn. Det finns många vittnen som kan beskriva vilken glad och pigg liten tjej det här har varit, säger advokat Linn Augustsson. 

Din klients dotter har varit nära döden på grund av näringsbrist. Vems fel tycker han att det är att flickan nästan dog?

– Min klient uppfattar det att det kan bero på magsjuka. Familjen var sjuk i flera dagar, framför allt dottern. Hon har haft svåra allergier, och min klient misstänker att det kan finnas en autoimmun- eller annan sjukdom, i botten.

Tror han att deras så kallade renlevnadssätt på något sätt kan ha påverkat flickans tillstånd?

– Snarare upplever han att han möter fördomar och att man inte förstått hur utbildade de är i kosthållning.

Varför har de inte sökt vård tidigare?

– De uppsökte sjukhus när de förstod att det här inte går att kontrollera, säger hon.

Men läkare som polisen talar med berättar att flickans livshotande tillstånd inte beror på magsjuka. 

Inga journaler

Vården av flickan försvårades av att det inte fanns några journaler. Hon har inget födelsenummer, personalen vet bara att hon är född 2017. 

Förlossningen ägde rum i bostaden, berättar föräldrarna i polisförhör. 

På frågan om varför de inte registrerat sin dotter hos Skatteverket svarar pappan: 

– Därför att jag anser att Sverige som stat inte skall få äga henne och ta lån i hennes namn. 

Advokat: Delar inte åklagarens bild

Åtalet gäller grovt vållande av kroppskada på grund av oaktsamhet. Både mamman och pappan förnekar brott.

Enligt advokat Mia Sandros hävdar även mamman att flickans allvarliga sjukdomstillstånd beror på magsjukan innan de åkte in. 

– Vi delar inte åklagarens bild av vad som har hänt. Min klient säger att hon har gjort allt hon kunnat för att ge sin dotter all näring hon kunnat, säger Sandors.

I polisförhör säger mamman att hon är ångerfull. 

– Först av allt så fördömer jag mig själv och tänker att jag måste vara den värsta mamman som finns i världen. Jag vet inte alltså, jag tänker att jag bara ångrar, eftersom jag vill hennes bästa.

Den tvååriga flickan är omhändertagen av socialtjänsten. 

Föräldrarna har suttit häktade sedan i början av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet