SVT:s reporter Helena Jönsson från rättegången. Foto: TT/SVT

Föräldrarna lugna när åtalet presenterades

Uppdaterad
Publicerad

Båda föräldrarna satt i stort lugna under tiden som åklagaren lade fram sitt fall mot dem båda. Föräldrarna misstänks för att medvetet ha orsakat sin dotter grov kroppsskada eftersom de, enligt åklagare, inte kontrollerat sitt barns hälsa samtidigt som de gett henne en ensidig kost.
Dottern kom in akut till sjukhus i mitten av februari och var då ett och ett halvt år gammal – men vägde som en sexmånaders bebis. Föräldrarna nekar emellertid till brott och menar att dotterns tillstånd ska ha orsakats av magsjuka och en autoimmun sjukdom.

Under rättegångens första dag satt föräldraparet för första gången i samma rum sedan början av mars, då de båda häktades.

Under hela fredagen berättade åklagaren sin sida av fallet där de båda föräldrarna åtalas för vållande av grov kroppskada på sin dotter som är född hösten 2017.

– Föräldrarna har tillsammans och i samförstånd orsakat dottern en kraftig undernäring som lett till livshotande tillstånd genom att inte tillgodose hennes grundläggande behov, säger åklagare Ximena Bene.

Föräldrarna har i polisförhör sagt sig vara väldigt välinformerade när det kommer till kosthållning, särskilt vegansk mat eftersom mamman är vegan. Och de har valt att inte ta sin dotter till BVC eller registrera hennes födelse på Skatteverket eftersom de inte ”litar på systemet”. De har heller inte gett henne några tillskott, så som vitaminen B12, enligt polisförhör.

Ögonen stirrade ut i tomma intet

På åhörarläktaren har man fått läkarjournaler upplästa från olika läkare på Drottnings Silvias barnsjukhus, där flickan kom in akut i mitten av februari.

Flickan var medvetslös och hon svarade heller inte på läkarnas smärtstimulering uppger åklagaren.

– Hennes ögon var öppna och stirrade ut i tomma intet. Vänster arm ryckte något, läser åklagaren från läkarjournalerna.

Det är en flicka som, enligt läkarna, var timmar från att dö berättar åklagaren. Hon läser under en timma upp hur läkare sakligt antecknat ett tillstånd som de själva chockas av – de ber om hjälp från kollegor som har erfarenhet av arbete med svältkatastrofer.

Flickans B12-nivåer är så låga att läkarna inte har en metod att mäta den exakta nivån av den livsviktiga vitaminen.

Man är rädd på sjukhuset att flickan ska drabbas av refeeding syndrom – ett livshotande tillstånd som uppstår om kraftigt utsvälta personer får för mycket mat i sig utan att kroppen hinner anpassa sin metabolism.

– Hon vägde drygt 6 kilo när hon kommer till sjukhuset, vilket är normal vikt för en sexmånaders bebis, säger åklagaren. 

Ingen hälsofakta

Åklagare Ximena Bene har tagit fram pappans journal från när han var barn, för att jämföra med flickans viktkurva. Pappan har nämligen sagt i polisförhör att han också var väldigt liten till växten när han var liten.

– Som vi ser här på pappans kurva så vägde han tio kilo när han var ett och ett halvt år. När han var sex månader gammal vägde han sex kilo, säger åklagaren.

Åklagaren kan inte jämföra med några fakta om hur dottern har mått under hennes liv hittills, eftersom det inte finns några nedskriva anteckningar om flickans hälsa.

Ska pågå under fyra dagar

Båda föräldrarna förnekar brott och menar att dotterns tillstånd ska orsakats av en autoimmun sjukdom och magsjuka – något de sa till läkarna på sjukhuset. Men läkarna menar att flickans skador och vitaminbrist inte kan bero på detta.

Den 7 mars rapporterar läkarna att flickan sitter upp, leker nyfiket och kan pussla med ett enklare pussel. Hon går också, om än stapplande. Hon reagerar glatt när hon fick träffa sin mamma, något hon bara har fått göra vid ett fåtal gånger eftersom socialtjänsten omhändertog flickan samma dag som hon kom in till sjukhus.

Rättegången ska pågå under totalt fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet