De mest engagerande valfrågorna, enligt SVT:s Facebook-karta. Foto: SVT/Intellecta

Viktiga valfrågor marginaliseras av Facebook-användare

Publicerad

Flertalet av väljarkårens viktigaste frågor ter sig nästan osynliga, sett till vad folk gillar och kommenterar på Facebook. Det visar siffror hämtade från SVT:s Facebook-karta.

SVT:s visualisering av vilka valfrågor som engagerar Facebook-användare utgår från de tio viktigaste valfrågorna, enligt Novus mätning från den 10 augusti.

Väljarundersökningen visade att sjukvårdsfrågan toppar som viktigaste politiska fråga (61 procent), följt av Invandring/Integration (54 procent) och Skola och utbildning (52 procent).

Sett till den data som SVT Opinion nu har tagit fram är det tydligt att tyngdpunkten i samtalet är en annan bland de 850 grupper och sidor som utgör underlaget för Facebook-kartan.

Listorna skiljer sig nämligen åt på en rad punkter.

Sjukvård, den viktigaste frågan för väljarkåren i stort, återfinns på sjätte plats när det gäller engagemang på Facebook. Skola och utbildning halkar i sin tur långt ner, baserat på den relativa mängden gilla-markeringar, kommentarer, delningar och så vidare.

Valrörelsen tydligt närvarande

Utöver Novus tio viktigaste frågor har kategorierna Val/Regering och Övrigt lagts till i Facebook-kartan. Det för att inkludera länkdelningar som rör till exempel riksdagspartierna, deras valkampanjer och regeringsbildningen, samt valfrågor utanför Novus topp-tio.

Den senaste veckan är det Val/Regering och Övrigt, samt Lag och ordning och Invandring/Integration som har drivit mest engagemang. Avståndet till femteplatsen är dessutom markant.

De viktigaste valfrågorna enligt Novus väljarundersökning till vänster, de mest engagerande ämnena enligt SVT:s Facebook-karta till höger. Foto: SVT/Intellecta

GW, Åkesson och Kinnaman vikter på vågen

En betydande orsak till att Lag och ordning är den ordinarie valfråga som engagera mest är rapporteringen kring ett polisupprop, som bland annat Newsner skrivit om.

Engagemanget i Val/Regering och Övrigt präglas av Leif GW Perssons krönika om varför han röstar på S, Jimmie Åkessons utspel i P3 och Joel Kinnamans vädjan till svenska folket. Bland annat.

GW Perssons S-krönika är också en betydande anledningarna till att Landets ekonomi placerat sig högre när det handlar om engagemang på Facebook.

På SVT:s Facebook-karta går det bland annat även att utforska hur riksdagspartierna just nu placerar sig i förhållande till valfrågorna. Se mer och utforska Facebook-kartan här.

Väljarundersökning ställt mot engagemang

Visa

De tio viktigaste valfrågorna enligt Novus (10 augusti)

1.     Sjukvård 

2.     Invandring/Integration 

3.     Skola och utbildning 

4.     Lag och ordning 

5.     Miljö/Klimat 

6.     Äldreomsorg 

7.     Landets ekonomi 

8.     Sysselsättning/Arbetslöshet 

9.     Pensioner 

10.  Försvaret  

Facebook-kartans mest engagerande ämnen 

1.      Lag och ordning (4)  

2.      Invandring/Integration (2)  

3.      Landets ekonomi (7)  

4.      Sjukvård (1)  

5.      Miljö/Klimat (5)  

6.      Skola och utbildning (3)  

7.      Pensioner (9)  

8.      Sysselsättning/Arbetslöshet (8)  

9.      Försvaret (10)  

10.  Äldreomsorg (6)   

Utforska Facebook-kartan

Visa

Se vilka valfrågor som engagerar mest just nu och ett urval av grupper och sidor som driver diskussionen i SVT:s Facebook-karta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet