Adventsbakelse med saffran, mandelmassa och hallon

Adventsbakelse med saffran, mandelmassa och hallon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den klassiska Napoleonbakelsen har inspirerat till den här desserten. Supergod till en kopp starkt gott kaffe eller glögg.

Ingredienser

4portioner

Bakelse

  • 2st
    djupfrysta smördegsplattor
  • ½st
    kuvert saffran
  • lite strösocker
  • 2dl
    vispgrädde
  • 75g
    mandelmassa
  • 1dl
    hallonsylt eller hallonpuré

Till servering

  • färska hallon
  • ev. hackade pistagenötter, osaltade

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram smördegsplattorna och låt tina några minuter. Dela varje platta i tre delar.

2. Lägg smördegen på bakpapperklädd plåt. Sätt plåten mitt i ugnen och sätt en annan plåt så nära som möjligt ovanför – degen ska bara kunna stiga lite grann.

3. Grädda 11-12 min tills bitarna är genomgräddade och har gyllene färg. Ta ut och låt kallna.

4. Stöt saffran i mortel med en gnutta strösocker. Blanda med grädden och vispa den hårt. Finriv mandelmassan och blanda ner i saffransgrädden.

5. Dela varje smördegsplatta på längden med vass kniv. Lägg ut bitarna på en skärbräda. Bred lite hallonsylt på varje. Spritsa eller klicka ett lager saffransgrädde på varje. Bygg ihop i tre lager, toppa med färska hallon och ev hackade pistaschnötter.

Dela det här receptet med dina vänner!