Saffransbrûlée

Saffransbrûlée.

Publicerat:

Tillagningstid:

Underbara smaker i len crème brûlée med saffran. En dessert som du kan förbereda långt i förväg och bara karamellisera socker inför serveringen.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    vispgrädde, 40%
  • 1dl
    mjölk, 3%
  • ¾dl
    strösocker
  • ½krm
    finstött saffran, 0,25 g
  • 1
    ekologisk apelsin, rivet skal
  • 1bit(ar)
    kanelstång
  • ½tsk
    kardemummakärnor, grovstötta
  • 4
    stora äggulor
  • 2-3msk
    strösocker till karamellisering

Så lagar du

  1. Koka upp grädde, mjölk, ¾ dl socker, finstött saffran, rivet apelsinskal, kanelstång och grovt stötta kardemummakärnor. Ta från värmen, låt stå och svalna ½-1 timme. Rör runt några gånger under tiden.
  2. Sätt ugnen på 125° över- och undervärme eller 100° varmluft.
  3. Vispa ner äggulorna i saffransblandningen. Sila blandningen genom finmaskig sil. Fördela smeten i ugnssäkra cocotteformar.
  4. Grädda strax under mitten 35–45 minuter tills smeten stannat, håll koll så att den inte blir övergräddad. Tiden beror på vilken temperatur smeten hade från början och formarna. Det går fortare i vidare form.
  5. Låt kallna helt och förvara i kyl.
  6. Strö socker jämnt över ytan på brûléen och karamellisera sockret med en gasolbrännare och servera sedan direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!