Semifreddo med mandelkrokant

Semifreddo med mandelkrokant

Publicerat:

Tillagningstid:

Med bara tre ingredienser gör du den här underbara halvfrysta desserten med härligt krisp av mandelkrokant. Semifreddo betyder halvfryst på italienska. Gott att servera med apelsin eller bär.

Ingredienser

6 - 8portioner

 • 100g
  sötmandel
 • 1,5dl
  strösocker
 • 3dl
  vispgrädde, 40%

Tillbehör

 • 3-4
  apelsiner

Så lagar du

 1. Hacka mandeln grovt. Den ska inte skållas.
 2. Smält sockret på medelvärme i en tjockbottnad panna tills det blir ljusbrunt och smält. Skaka pannan då och då. Rör lite försiktigt om det behövs.
 3. Vänd ner den grovhackade mandeln och rör runt så att det täcks av det karamelliserade sockret. Häll upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt kallna.
 4. Stöt sönder mandelkrokanten i en mortel eller kör den snabbt i matberedare. Det ska fortfarande vara bitar kvar och inte bli alltför finfördelat. Ta undan ett par matskedar av krokanten till garnering.
 5. Vispa grädden men inte alltför hårt. Vänd ner mandelkrokanten och rör runt så att allt blandas. Häll upp i portionsformar eller en stor form. Täck med folie och ställ i frys minst 3 timmar.
 6. Skär bort skalet från apelsinerna så att även den vita hinnan kommer med. Skiva och skär apelsinerna i bitar. Servera till mandelkrokanten eller servera med bär.
 7. Ta fram semifreddon från frysen ca 30 minuter före servering. Stjälp upp den medan den fortfarande är fryst.

Dela det här receptet med dina vänner!