Semifreddo med mandelkrokant
![Semifreddo med mandelkrokant](/recept/_next/image?url=http%3A%2F%2Fdrupal.internal%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Finternal%2F2024-02%2Fsemifreddo.jpg%3Fh%3Dd1cb525d%26itok%3D2yDsAk7S&w=3840&q=100)
Publicerat:
2024-02-07Tillagningstid:
Med bara tre ingredienser gör du den här underbara halvfrysta desserten med härligt krisp av mandelkrokant. Semifreddo betyder halvfryst på italienska. Gott att servera med apelsin eller bär.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 100gsötmandel
- 1,5dlströsocker
- 3dlvispgrädde, 40%
Tillbehör
- 3-4apelsiner
Så lagar du
- Hacka mandeln grovt. Den ska inte skållas.
- Smält sockret på medelvärme i en tjockbottnad panna tills det blir ljusbrunt och smält. Skaka pannan då och då. Rör lite försiktigt om det behövs.
- Vänd ner den grovhackade mandeln och rör runt så att det täcks av det karamelliserade sockret. Häll upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt kallna.
- Stöt sönder mandelkrokanten i en mortel eller kör den snabbt i matberedare. Det ska fortfarande vara bitar kvar och inte bli alltför finfördelat. Ta undan ett par matskedar av krokanten till garnering.
- Vispa grädden men inte alltför hårt. Vänd ner mandelkrokanten och rör runt så att allt blandas. Häll upp i portionsformar eller en stor form. Täck med folie och ställ i frys minst 3 timmar.
- Skär bort skalet från apelsinerna så att även den vita hinnan kommer med. Skiva och skär apelsinerna i bitar. Servera till mandelkrokanten eller servera med bär.
- Ta fram semifreddon från frysen ca 30 minuter före servering. Stjälp upp den medan den fortfarande är fryst.