Älg i ugnen

Älg i ugnen

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

När du lagar älg i ugnen är ett tips att tillaga den på så låg temperatur som möjligt och under så lång tid som möjligt.

Ingredienser

3 - 4portioner

  • 450-500g
    älginnanlår
  • 1knippa(or)
    enris
  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    talg eller annat fett
  • 1tsk
    nymald svartpeppar
  • 1-2tsk
    salt, gärna himalaya bergssalt

Så lagar du

1. Salta på köttet och låt ligga i 2-3 timmar i saltet i kylen, gärna i en påse. (Har du en vakuummaskin då kan köttet stekas redan efter 30 minuter).

2. Bryn steken runt om i talg och peppra samtidigt köttet.

3. Placera köttet i en gjutjärnsgryta eller lergryta, med enris i botten. Häll på vattnet och lägg på locket. Ställ in i ugnen på 125 grader och låt det tillagas till önskad kärnntemperatur.

4. Ta ut köttet och låt vila i en kökshanduk i 10 minuter innan du skär upp.  Spara skyn i grytan och gör sås av.

5. Servera med till exempel mandelpotatispuré och kanelkokta lingon.

Dela det här receptet med dina vänner!