Ankrillette

Ankrillette

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett recept på en riktig fransk klassiker, supersmarrigt att servera med rostat surdegsbröd och lite picklade grönsaker eller en syrlig persiljesallad.

Ingredienser

4portioner

  • 2
    anklår
  • 2dl
    ankfett
  • 2 st
    schalottenlökar
  • 2tsk
    grönpeppar
  • 1msk
    konjak
  • 2 kvistar
    timjan
  • salt och peppar

Så lagar du

  1. Gnid in ankbenen med salt och peppar. Placera i ugnsfast form och ös på ankfettet och täck med aluminiumfolie. Baka i ugn på 140°i 2,5-3 timmar. Köttet ska lätt lossa från benen.
  2. Under tiden ankan är i ugnen: Finhacka lök, vitlök och grönpeppar och svetta försiktigt på låg värme i en stekpanna med smöret. Häll på konjaken och bränn av med en tändsticka. Smaka av med salt, peppar och timjan. Låt svalna.
  3. Låt ankan svalna något innan du lossar köttet från benen. Ta bort benen, skinnet och eventuellt hårda svålar. Sila av fettet och lägg köttet i en bunke och finfördela det med hjälp av en gaffel. Smaka av med salt, peppar, lök och grönpeppar.
  4. Lägg rilletten i en ren glasburk och tryck ner köttet ordentligt. Täck den med några matskedar av det silade fettet från ugnsformen. Låt gärna rilletten mogna ett par dagar innan du äter den.
  5. Servera med rostat bröd, cornichons, picklade grönsaker, kapris eller persilja och några drag med svartpepparkvarn.

Övrigt

Rilletten håller i kyl ca 1månad om den är orörd.

Dela det här receptet med dina vänner!