Bagarpotatis
Publicerat:
2017-04-06Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kgfast potatis
- 7små shalottenlökar
- 10kvist(ar)timjan
- 4lagarblad
- 2dlekologisk lättöl, eller vitt vin
- 6dlgrönsaksbuljong
- 2dllantpotatischips
- 1påse(ar)medelhavsörter, torkade
- svartpeppar
- salt
Så lagar du
1. Sjud upp buljongen med timjan och tre lagerblad.
2. Tvätta potatisen och skiva den tunnt. Svetta fint skivad lök mjuk i lite olja utan att den tar färg.
3. Varva potatis, lök, timjan, salt och svartpeppar i en smord ugnsform. Tillsätt öl och grönsaksbuljong så att det nästan täcker. Översta potatislagret ska inte ligga i buljong. Täck med aluminiumfolie och baka i ugn på 175 grader i 10 minuter.
4. Ta av aluminiumfolien och baka ytterligare 30–35 min, ös översta potatislagret med buljong en gång under bakningen.
5. Ta ut när potatisen är mjuk, prova med en kniv. Låt stå och dra en stund innan servering.
6. Mixa ett lagerblad med medelhavsörterna, krossa potatischipsen och blanda med örtmixen.
7. Toppa bagarpotatisen med de krossade chipsen innan servering. Passar till kött, kyckling, stekt fisk eller en god korv.