Bärbakelse med nötbotten

Bärbakelse med nötbotten

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker dessert som kan varieras med de bär eller frukter som finns för tillfället. Bottnarna, som görs i mazarinformar för engångsbruk, kan du ha färdiga på lut i frysen eller skafferiet.

Ingredienser

Bottnar

  • 1dl
    hasselnötter, 60 g
  • ½dl
    strösocker
  • dl
    vetemjöl, 150 g
  • 100g
    kallt smör
  • 1st
    litet ägg

Creme chantilly

  • 3dl
    vispgrädde
  • 2-3msk
    florsocker
  • vaniljsocker eller vaniljpulver

Garnering

  • Hallon, blåbär, jordgubbar eller hjortron

Så lagar du

1. Kör nötter och socker i matberedare eller mixer tills nötterna är finhackade. Tillsätt vetemjöl och smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Det går också bra att mala nötterna i mandelkvarn och arbeta ihop degen med fingrarna.

2. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kyl tills den inte är så kladdig utan går att trycka ut i formarna. Det tar 30 minuter – 1 timme.

3. Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar av engångstyp. Ställ kallt minst 30 minuter.

4. Sätt under tiden ugnen på 200°.

5. Grädda formarna på plåt mitt i ugnen cirka 10 minuter. Förvara dem torrt.

6. Fyllning: Vispa grädden och smaksätt med florsocker och vaniljsocker eller vaniljpulver. Hit kan förberedas.

7. Fyll de kalla formarna med grädden och garnera med valfria bär strax före serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!