Bretzel

Bretzel

Publicerat:

Tillagningstid:

Salt och gott bröd, men ta det försiktigt med ingredienserna! Även känt som pretzel.

Ingredienser

25 - 30portioner

Fördeg

  • 250g
    vatten (ca 25°C)
  • 15g
    jäst
  • 350g
    vetemjöl (special eller liknande)

Bortgörning

  • 300g
    vatten (ca 25°C)
  • 20g
    jäst
  • 770g
    vetemjöl (special eller liknande)
  • 15g
    honung
  • 55g
    smör
  • 25g
    salt

Bretzelbad

  • 100g
    kaustiksoda
  • 2000g
    vatten (2l)

Så lagar du

Fördeg

1. Lös jästen i vattnen.

2. Tillsätt mjölet och knåda på låg hastighet i ca 8-10 minuter.

3. Täck bunken och låt degen vila i ca 2 timmar. Tillsätt därefter bortgörningen.

Bortgörning

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt spadet i fördegen.

2. Tillsätt mjöl, honung och smör och knåda degen på låg hastighet i ca 10-12 minuter.

3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i ca 4 minuter.

4. Låt degen vila (gärna i en inoljad plastlåda) i ca 40 minuter.

5. Dela degen i bitar som väger ca 65 gram. Rulla ut dem som korvbröd och låt dem spänna av i ca 5 minuter.

6. Forma degbitarna till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt och låt dem jäsa långsamt i kylen i ca 2 timmar.

Bretzelbad och gräddning

Varning: Kaustiksoda är frätande så var noga med att inte låta lagen komma i kontakt med huden.

Att få tag på ren kaustiksoda kan vara svårt. Använd ren kaustiksoda utan tensider. Använd hela diskhandskar och skyddsglasögon.

Arbeta INTE på träytor, det blir väldigt fula märken av lagen.Rostfria ytor går bra.

1. Koka försiktigt upp 1000 g (1l) vatten och 100 g kaustiksoda. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt resten av vattnet. Blandningen skall hålla ca 35-40 grader när man doppar degen.

2. Obs! Använd en hålslev, skyddshandskar och skyddsglasögon när du doppar degen. Låt degen ligga i lagen ca 5 sekunder innan du tar upp den och lägger den på bakpapper eller bakduk.

3. Strö lite flingsalt över kringlorna och sätt gärna ett snitt i degen. Grädda kringlorna på 230 grader i ca 10-15 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!