Caesarsallad med heta vitlöksräkor

Sallad med tomat rödlök och vitlöksräkor på ett fat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Caesarsallad är en älskad, världskänd klassiker som kan tolkas på många olika sätt. Mitt recept är en blandning av den klassiska varianten toppad med grillade räkor. Just den här Caesarsalladen var en av kioskvältarna vi hade på menyn när jag jobbade på en amerikansk restaurang. Om du vill kan du byta ut räkorna mot fisk, grillad kyckling, stekt svamp, kronärtskockor, knaperstekt bacon, skinka eller stekt salsiccia.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    huvud Romansallad, strimlad
  • 10st
    cocktailtomater, halverade
  • 2-3st
    salladslökar eller 1 röd lök, skivade
  • 1st
    färsk broccoli, i tunna skivor eller riven (valfritt)
  • 1st
    liten bit västerbottensost eller parmesanost

Heta räkor:

  • 200g
    stora råa räkor, skalade och rensade, ASC-märkta (miljöcertifierade)

Marinad:

  • 3msk
    olivolja
  • 2klyfta(or)
    vitlök, krossade
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 1st
    lime, rivet skal eller 2 stjälkar citrongräs, krossade
  • 2tsk
    soja
  • Ett par kvistar timjan eller rosmarin (valfritt)

Caesardressing:

  • 1st
    ägg
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    fransk senap
  • 1msk
    pressad citron eller 2 tsk vit/rödvinsvinäger
  • 2st
    sardellfiléer (valfritt)
  • 1dl
    parmesan- eller västerbottensost, riven
  • 2tsk
    kapris (valfritt)
  • 2dl
    rapsolja
  • worcestersås, salt, svartpeppar

De godaste krutongerna:

  • 0,5st
    lantbröd
  • 3msk
    olivolja
  • 0,5dl
    parmesan- eller västerbottensost, riven (valfritt)
  • flingsalt

Så lagar du

1.    Förbered räkor eller det protein du har valt.
2.    Räkor: Lägg träspett i blöt om du använder såna. Blanda ingredienserna till marinad i en skål, lägg i räkorna och låt marinera minst 30 minuter.
3.    Gör krutonger och dressing (nedan).
4.    Blanda ingredienserna till salladen med hälften av dressingen. 
5.    Trä räkorna på spett och stek eller grilla hastigt, de ska ha en liten kärna längst in för att bli som godast.
6.    Toppa salladen med räkor, krutonger och hyvlad/riven ost.


Caesardressing (se ingredienser här intill)

1.    Lägg samtliga ingredienser i en mixerbägare som passar stavmixer, se till att de har samma temperatur.
2.    Ställ ner staven på botten, mixa upp och ner ett par gånger tills dressingen tar ihop. Smaka av.


Godaste krutongerna (se ingredienser här intill)

1.    Sätt ugnen på 180 grader vanlig värme.
2.    Nyp brödet i tussar, lägg i en ugnsform. Blanda med olja och salt.
3.    Grädda tills krutongerna är vackert gyllene, rör om så de gräddas runt om.
4.    Låt svalna något och blanda ner ost.

Tips! Smaksätt oljan med hackad vitlök, men sila den innan eftersom vitlöken bränns lätt.

Dela det här receptet med dina vänner!