Chokladfondant med rosensorbet

Chokladfondant med rosensorbet.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker chokladfondant där den varma chokladkrämen ska smälta ut på tallriken när du skär i kakan. Serveras med en svalkande rosensorbet.

Ingredienser

4portioner

Chokladfondant

  • 100g
    god mörk choklad (64%)
  • 100g
    smör
  • 50g
    socker
  • 40g
    mjöl
  • 100g
    äggula
  • 50g
    äggvita
  • lite neutral olja att smörja formarna med

Rosensorbet

  • 6dl
    vatten
  • 225g
    socker
  • ½st
    vaniljstång
  • 2
    stora nävar rosenblad
  • 2msk
    pastöriserade äggvitor

Så lagar du

Rosensorbet

Dag 1

1. Börja med rosensorbeten dagen innan. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Spara vaniljstången. Krossa fröna med lite socker så att de sepeareras.

2. Koka upp vaniljsocker, vaniljstång, socker och vatten så att det blir en sockerlag. Ta bort från plattan så fort det börjar koka.

3. Skölj de färska rosenbladen i rikligt med kallt vatten och lägg sedan i den heta sockerlagen. Lägg på ett lock på ett lock och låt stå kallt till nästa dag.

Dag 2

1. Sila den kalla sockerlagen med rosenblad och tillsätt sedan äggvita. Kör i en glassmaskin tills det blir till en sorbet. Ställ samtidigt fyra små skålar i frysen.

2. Fördela sorbeten i de kylda behållarna och låt sedan stå i frysen till servering. Har sorben stått länge i frysen kan den behöva svalna lite i kylskåp tills det gör att göra kulor med en matsked.

Chokladfondant

1. Finhacka chokladen och smält med smör och socker i en skål över ett vattenbad. Chokladen ska precis smälta och inte bli för varm.

2. Sikta ned mjölet i chokladblandningen och rör om ordentligt. Tillsätt äggulor och äggvitor och rör om ordentligt.

3. Smörj fyra muffinsformar som är ca 6 cm i diameter och 4 cm i höjd med en neutral olja. Klipp ut små cirklar av bakplåtspapper så att det passar till formens storlek. Placera en cirkel på botten av formen och en cylinderformad remsa runt kanterna i formen.

4. Fyll formarna med smeten och och låt stå i kylskåp tills precis innan servering.

5. Baka chokladfondanten i ugnen på 200° i 9-11 minuter. Låt svalna lite innan du försiktigt lyfter fondanten ur formarna. Strö över siktad kakao på chokladfondanten och servera med rosensorbeten.

Dela det här receptet med dina vänner!