Chokladfondant med rosensorbet
Publicerat:
2016-05-02Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chokladfondant
- 100ggod mörk choklad (64%)
- 100gsmör
- 50gsocker
- 40gmjöl
- 100gäggula
- 50gäggvita
- lite neutral olja att smörja formarna med
Rosensorbet
- 6dlvatten
- 225gsocker
- ½stvaniljstång
- 2stora nävar rosenblad
- 2mskpastöriserade äggvitor
Så lagar du
Rosensorbet
Dag 1
1. Börja med rosensorbeten dagen innan. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Spara vaniljstången. Krossa fröna med lite socker så att de sepeareras.
2. Koka upp vaniljsocker, vaniljstång, socker och vatten så att det blir en sockerlag. Ta bort från plattan så fort det börjar koka.
3. Skölj de färska rosenbladen i rikligt med kallt vatten och lägg sedan i den heta sockerlagen. Lägg på ett lock på ett lock och låt stå kallt till nästa dag.
Dag 2
1. Sila den kalla sockerlagen med rosenblad och tillsätt sedan äggvita. Kör i en glassmaskin tills det blir till en sorbet. Ställ samtidigt fyra små skålar i frysen.
2. Fördela sorbeten i de kylda behållarna och låt sedan stå i frysen till servering. Har sorben stått länge i frysen kan den behöva svalna lite i kylskåp tills det gör att göra kulor med en matsked.
Chokladfondant
1. Finhacka chokladen och smält med smör och socker i en skål över ett vattenbad. Chokladen ska precis smälta och inte bli för varm.
2. Sikta ned mjölet i chokladblandningen och rör om ordentligt. Tillsätt äggulor och äggvitor och rör om ordentligt.
3. Smörj fyra muffinsformar som är ca 6 cm i diameter och 4 cm i höjd med en neutral olja. Klipp ut små cirklar av bakplåtspapper så att det passar till formens storlek. Placera en cirkel på botten av formen och en cylinderformad remsa runt kanterna i formen.
4. Fyll formarna med smeten och och låt stå i kylskåp tills precis innan servering.
5. Baka chokladfondanten i ugnen på 200° i 9-11 minuter. Låt svalna lite innan du försiktigt lyfter fondanten ur formarna. Strö över siktad kakao på chokladfondanten och servera med rosensorbeten.