Churros med het chokladsås

churros

Publicerat:

Tillagningstid:

Churros är den mexikanska varianten av våra munkar. Serveras förslagsvis med chokladsås, smaksatt med chili och vanilj.

Ingredienser

4portioner

Churros

  • ½dl
    mjölk (50g)
  • ½dl
    vatten (50g)
  • 1krm
    salt (2g)
  • 1tsk
    strösocker (5g)
  • 50g
    smör
  • 60g
    vetemjöl special
  • 2st
    ägg (100g)
  • kanel- och sockerblandning för garnering

Chokladsås

  • 70g
    mörk choklad (70%)
  • 1dl
    grädde
  • 1krm
    chilipulver
  • 1krm
    vaniljpulver

Så lagar du

Churros

1. Hetta upp frityrolja till 180 grader.

2. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar att bubbla.

3. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll över smeten i en ren skål.

4. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa. Smeten ska vara "trögflytande" – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.

5. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa massan direkt i fritösen. Fritera dem sedan i oljan tills de får en gyllenebrunfärg och yta.

6. Lyft ur churrosen och låt de rinna av på papper. Vänd dem sedan i socker- och kanelblandningen.

Het chokladsås

1.Värm samtliga ingredienser i en kastrull under omrörning, till en jämn konsistens.

2. Servera varm till churros.

Dela det här receptet med dina vänner!