Citrus confit

Citrus confit.

Publicerat:

Tillagningstid:

Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Ingredienser

  • 2
    apelsiner
  • 2
    blodgrapefrukter
  • 5
    lime
  • 1 ½liter
    vatten
  • 1 ½kg
    socker
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1
    kanelstång
  • 5
    stjärnanis

Så lagar du

1. Picka skalen på frukten, t ex med en cocktailpinne.

2. Lägg citrusfrukterna i kallt vatten i skilda kastruller. Sjud långsamt upp under lock.

3. Häll av det uppkokta vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca 20–30 min beroende på frukt tills skalet är mjukt och lite geleaktigt.

4. Lyft och fördela i tre kastruller med sockerlag. Krydda sockerlagen med kanel och stjärnanis för grapefrukt, rosmarin för apelsin.

5. Sjud i ca 30 minuter och låt sedan frukten svalna i lagen, helst får den stå över över natten och dra.

6. Skär i klyftor och ringla sockerlag över vid servering, eller hacka grova bitar och blanda till en chunky marmelad med lite sockerlag.

Tips

  • Använd gärna ekologiska frukter.
  • Alla sorters mogna citrusfrukter kan kokas in så här.
  • Picka skalen ordentligt igenom så att frukten inte spricker när den sjuder.
  • Vattenkokningen renar frukten och tar bort beskma ur skalet, därför ska man byta vatten efter första uppkok.
  • Fuska inte med vattensjudningen, skalet blir nämligen segt om man inte kokar det mjukt i vatten. Det går inte att rädda genom att istället eftersjuda länge i sockerlag.
  • Förvara hela frukter av citrus confit i tätslutande glasburk i kylen. Då är hållbarheten flera månader.
  • Är frukten omogen kan den förbli aningen besk, hacka den då grovt och koka in den med lite sockerlag till en söt marmelad istället.
  • Milda ostar gjorda på komjölk lämpar sej bra till citrus, t ex ricotta, mascarpone, färskost eller en mild vitmögelost.
  • Vill du servera frökex till ostbrickan hittar du receptet här.

Dela det här receptet med dina vänner!