Citruslax med havreris och apelsinhollandaise

Citruslax med havreris och apelsinhollandaise

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Det här är en nyttig, hyfsat klimatsmart, vacker och självklart rasande god rätt. Kanske har du aldrig ätit en saftigare lax? En vinterrätt att frossa i!

Ingredienser

4 - 6portioner

Fisken

  • 900g
    hel laxfilé
  • 2st
    blodapelsin (eller vanlig), ekologisk
  • 1st
    lime, ekologisk
  • 1st
    citron, ekologisk
  • 1st
    rödlök
  • 1kruk(or)
    dill
  • 1kruk(or)
    bladpersilja
  • 2dl
    olivolja
  • 150-200g
    grönkål
  • salt och peppar

Havreris

  • ca 3dl
    havreris
  • ½tärning(ar)
    grönsaksbuljong
  • 1msk
    olivolja

Sås

  • apelsinhollandaise (se relaterat recept)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skiva apelsin och lime tunt. Skär citronen på hälften. Skala och skär löken i tunna skivor.

3. Torka laxen med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg laxen i en stor ugnsfast form. Dekorera laxen med citrusskivor, lök och en näve av örterna.

4. Repa grönkålen och krama in några matskedar olivolja så den mjuknar. Lägg citronhalvor och grönkål vid sidan av laxen. Häll olivolja (rikligt) över laxen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Hacka resten av örterna.

5. Koka havreriset med grönsaksbuljongtärningen efter anvisningarna på paketet och tillsätt olivolja.

6. Gör apelsinhollandaise.

7. När laxen och riset är klart, strö över en del av örterna över laxen och resten i havreriset. Pressa även över citron och blanda om ordentligt.

8. Servera med hollandaise eller till exempel smetana.

Dela det här receptet med dina vänner!