Clementinkaka med mandel och blodapelsin
Publicerat:
2022-01-26Tillagningstid:
Denna kaka är en hyllningskaka till citrussäsongen. Naturligt glutenfri och laddad med massor av citrusfräshör.
Ingredienser
4portioner
- 2stora clementiner (ca 200g)
- 4ägg
- 1citron, bara zesten
- 160grörsocker
- 1dlolivolja
- 175gmandelmjöl
- 2tskbakpulver
Till sirapen
- 2mskflorsocker
- 1citron, bara juicen
Till servering
- florsocker, till pudring
- 3dllättvispad grädde
- 2-3blodapelsiner, filéade
Så lagar du
- Lägg clementinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 20–30 minuter tills de är mjuka.
- Ta bort och ställ åt sidan tills de är tillräckligt kalla för att hantera.
- Skär clementinerna på mitten och släng kärnorna.
- Lägg clementinerna, inklusive skalet, i en matberedare och mixa till en deg.
- Värm ugnen till 180 grader. Smörj en 20 cm springform och klä botten med bakplåtspapper.
- Vispa ihop ägg, citronzest och strösocker i en skål. Tillsätt olivoljan och vispa tills det är ljust och väl blandat.
- Rör ner clementinmassan och vänd sedan ner malen mandel och bakpulver.
- Häll blandningen i formen och grädda i ca 50 minuter tills gyllene. Kakan ska ha krympt något från sidorna och vara spänstig vid beröring.
- Låt den svalna något i formen på galler.
- Under tiden gör du sirapen. Värm sockret och citronsaften i en liten kastrull på låg värme tills sockret har lösts upp.
- Gör massor av små hål över hela kakan och ringla över citronsirapen. Låt kakan svalna helt i formen.
- Vänd upp den på ett serveringsfat, pudra över florsocker och servera med vispad grädde och apelsinfiléerna.
Tips
Använda laktosfri grädde för en helt laktosfri dessert.