Clementinkaka med mandel och blodapelsin

Clementinkaka med mandel och blodapelsin

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna kaka är en hyllningskaka till citrussäsongen. Naturligt glutenfri och laddad med massor av citrusfräshör.

Ingredienser

4portioner

  • 2
    stora clementiner (ca 200g)
  • 4
    ägg
  • 1
    citron, bara zesten
  • 160g
    rörsocker
  • 1dl
    olivolja
  • 175g
    mandelmjöl
  • 2tsk
    bakpulver

Till sirapen

  • 2msk
    florsocker
  • 1
    citron, bara juicen

Till servering

  • florsocker, till pudring
  • 3dl
    lättvispad grädde
  • 2-3
    blodapelsiner, filéade

Så lagar du

  1. Lägg clementinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda försiktigt i 20–30 minuter tills de är mjuka.
  2. Ta bort och ställ åt sidan tills de är tillräckligt kalla för att hantera.
  3. Skär clementinerna på mitten och släng kärnorna.
  4. Lägg clementinerna, inklusive skalet, i en matberedare och mixa till en deg.
  5. Värm ugnen till 180 grader. Smörj en 20 cm springform och klä botten med bakplåtspapper.
  6. Vispa ihop ägg, citronzest och strösocker i en skål. Tillsätt olivoljan och vispa tills det är ljust och väl blandat.
  7. Rör ner clementinmassan och vänd sedan ner malen mandel och bakpulver.
  8. Häll blandningen i formen och grädda i ca 50 minuter tills gyllene. Kakan ska ha krympt något från sidorna och vara spänstig vid beröring.
  9. Låt den svalna något i formen på galler.
  10. Under tiden gör du sirapen. Värm sockret och citronsaften i en liten kastrull på låg värme tills sockret har lösts upp.
  11. Gör massor av små hål över hela kakan och ringla över citronsirapen. Låt kakan svalna helt i formen.
  12. Vänd upp den på ett serveringsfat, pudra över florsocker och servera med vispad grädde och apelsinfiléerna.

Tips

Använda laktosfri grädde för en helt laktosfri dessert.

Dela det här receptet med dina vänner!