Empanadas (spanska piroger)

Empanadas (spanska piroger)

Publicerat:

Tillagningstid:

Den perfekta picknickmaten som är enkel att ha med sig ut. Kan antingen ätas kall eller snabbt ljummas över elden eller grillen.

Ingredienser

8 - 10portioner

Deg

  • 10dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • vitpeppar (efter smak)
  • 3dl
    mjölk
  • 3
    ägg
  • 1,5dl
    olivolja

Fyllning

  • 500g
    lammfärs
  • 1
    grön paprika
  • 3
    gula lökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 3-4msk
    torkad oregano
  • 1msk
    spiskummin
  • 1msk
    paprikapulver
  • 1krm
    chilipulver
  • salt och peppar
  • 1dl
    russin
  • 8
    ägg
  • 10-15
    svarta oliver

Så lagar du

Deg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke.
  3. Tillsätt olivoljan, äggen och mjölken och arbeta upp till en smidig deg. Knåda inte degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.
  4. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut rundlar i önskad storlek ca 12–15 cm.
  5. Lägg dessa åt sidan medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Hacka löken och paprikan fint och stek i olja till den mjuknar och blir glansig.
  2. Vänd ner lammfärsen, och vitlök. Stek under omrörning tills färsen får färg.
  3. Tillsätt russin och kryddorna och stek lite till, smaka av med salt och peppar. Ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Utbakning

  1. Fyll degrundlarna med köttfärsfyllningen i mitten och gör en liten grop att knäcka ner ett ägg i. Täck sedan med ett lock och tryck till med fingrarna så att kanten är tät.
  2. Vik sedan över kanten in mot pirogen. Nyp ut lite mer deg av kanten och vik över den in mot pirogen och så vidare tills hela kanten fått en fint flätad inslutning.
  3. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10–15 minuter tills pirogerna fått en fin gyllenbrun färg.

Tips

Servera med en fräsch sommarsallad eller bara som de är, direkt i handen, på en picknickfilt.

Dela det här receptet med dina vänner!