Filmkvällssnacks

Filmkvällssnacks.

Publicerat:

Tillagningstid:

Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen. Här är tre godingar för en mysig tv-kväll i soffan.

Ingredienser

4portioner

Rökta mandlar med BBQ-smak

  • 200g
    sötmandel med skal
  • 1
    äggvita
  • ½msk
    svartpeppar
  • 1msk
    paprikapulver
  • 1msk
    fänkålsfrön
  • 2tsk
    koriander, mald
  • ½msk
    cayennepeppar
  • ½tsk
    muskotnöt
  • 1msk
    gurkmeja
  • ½msk
    spiskummin
  • ½msk
    salt
  • alspån till rökning

Sojastekta cashewnötter

  • 200g
    cashewnötter
  • ½dl
    sojasås

Sockerstekta hasselnötter och frön

  • 200g
    hasselnötter
  • 3dl
    socker
  • 2dl
    vatten
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • frityrolja

Så lagar du

Rökta mandlar med BBQ-smak

1. Mixa kryddorna.

2. Vänd mandeln i lättvispad äggvita och lägg upp på plåt.

3. Strö över kryddmixen och vänd runt.

4. Rosta i ugn i 175 grader tills gyllene, cirka 15 minuter. Stäng av ugnen.

5. Värm upp spån i en stekpanna. Tänd spånen med gasbrännare och släck med lock för rökutveckling.

6. Placera rökpannan på galler ovanför mandelplåten i ugnen. Lyft av locket, stäng ugnen och låt röka minst 10 minuter.

Sojastekta cashewnötter

1. Lägg nötter i en långpanna.

2. Rosta på 175 grader tills gyllene, cirka 15 minuter.

3. Ringla över soja och skaka om.

4. Låt nötterna vara kvar i ugnen och skaka med jämna mellanrum tills all soja har sugits upp av nötterna.

Sockerstekta hasselnötter och frön

1. Koka upp socker och vatten.

2. Lägg i nötter och frön, sjud tills simmig konsistens.

3. Värm upp frityrolja till 180 grader.

4. Fritera nötterna direkt ur sockerlag. De är klara när oljan tystnar. Lyft på bakplåtspapper.

5. Salta och krydda genast med finhackad rosmarin.

Dela det här receptet med dina vänner!