Fiskgratäng

Fiskgratäng

Publicerat:

Tillagningstid:

Tubberöds äldreboendes älskade fiskgratäng med räkor.

Ingredienser

6portioner

Fond

  • 1kg
    räk- och kräftskal
  • 5dl
    vitt vin
  • 3st
    gula lökar
  • 4msk
    tomatpuré
  • 2st
    morötter, skivade
  • 5dl
    vatten
  • dillkvistar
  • 2msk
    maizenamjöl
  • 4-5dl
    grädde
  • salt och peppar

Duchessepotatis (potatismos)

  • 1kg
    potatis
  • 4st
    äggulor
  • 4msk
    smör eller olja
  • 1dl
    grädde
  • salt och peppar

Fisk

  • 900g
    fisk av valfri sort
  • salt och peppar
  • smör till formen
  • citron
  • dill
  • räkor i mängder

Så lagar du

Fond

1. Koka räk- och kräftskal tillsammans med vin, lök, tomatpuré, morötter, dill och vatten. Låt det täcka skalen. Koka upp och låt det stå och dra, t ex över natten.

2. Nästa dag, sila genom en finmaskig duk, så det blir en slät vätska. Slå den i en kastrull och koka ner fonden ca 30-45 minuter, så att det blir ca 5 dl vätska kvar.

3. Red vätskan med maizena och späd grädde. Salta och peppra lite och hacka i lite dill. Smaka av, känns den lite för tjock späd lite till.

Duchessepotatis (potatismos)

1. Koka potatisen.

2. När potatisen är färdigkokt, pressa den i en bunke. Häll i äggulor, smör/olja, grädde, salt och peppar och rör om.

3. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små rosor runt fisken.

Gratäng

1. Smöra en form, lägg i fisken, ånga den ett par tre minuter.

2. Spritsa potatisen runt om i små ”blommor”. Häll gratängsåsen över.

3. Ställ in formen i ugnen på 200 grader ca 10-12 minuter tills gratängen blir gyllengul. När den är klar, dekorera med citron, dill och massvis av räkor.

Dela det här receptet med dina vänner!