Fisksoppa från grunden
Publicerat:
2016-09-20Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Fiskbuljong
- 1½kgfiskskrov
- 1fänkål
- 10champinjoner
- 1morot
- 1gul lök
- 2vitlöksklyftor
- 1bunt persilja
- 2dltorrt vitt vin
- 10svartpepparkorn
- 5lagerblad
- salt
Fisksoppa
- 1,2kgbenfri fisk
- 6potatisar
- 6tomater
- 1purjolök
- 1vitlöksklyfta
- 1fänkål
- 1liten bukett örter
- 1msksöt paprikapulver
- salt och peppar
Så lagar du
Rostad fiskbuljong
1. Filéa fiskarna och ta vara på huvuden och benen. Skölj skroven och gälarna i kallt vatten. Rosta i ugn på 180 grader i 30 minuter, tills skroven torkat och fått lite färg.
2. Lägg i kastrull med vatten tillsammans med grönsaker, svamp, lök, persilja, pepparkorn, lagerblad och en liten nypa salt.
3. Sjud försiktigt i 20 minuter. Tillsätt vitt vin, sjud ytterligare 10 minuter.
4. Låt svalna och dra i 2 timmar med skrov och grönsaker i. Sila buljongen. Nu kan buljongen reduceras till tätare smak om så önskas.
Fisksoppa
1. Skär fiskfiléerna benfria och i bitar. Koka tärnad potatis för sig.
2. Sjud fiskbuljongen med paprikapulver, purjolök, fänkål, vitlök och örter i 10 minuter.
3. Tillsätt potatis, fisk, tomat, persilja strax innan servering. Servera med ett gott bröd.