Fransk kryddkaka, Pain d´epices

Fransk kryddkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Vad ger man åt någon som har allt? God mat är alltid ett bra och uppskattat alternativ. Den här kakan håller minst i någon vecka, blåbärsmarmeladen med vitchoklad har ännu längre hållbarhet. En hemgjord julklapp är årets julklapp varenda år!

Ingredienser

  • 1dl
    honung
  • 0,5dl
    råsocker
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    fänkål
  • 1tsk
    anis
  • 1tsk
    anis
  • 1tsk
    malen ingefära
  • 1tsk
    malen kanel
  • 0,5tsk
    malen muskot
  • 1dl
    torkade aprikoser
  • 1dl
    valnötter
  • 1dl
    pistagenötter
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    flingsalt
  • 2tsk
    matsoda (bikarbonat)

Så lagar du

1. Mortla anis, fänkål och kummin. Koka upp honung, råsocker, grädde och alla kryddor i en kastrull, låt svalna.
2. Hacka aprikoserna, blanda med mjöl, salt och bikarbonat och hela valnötter.
3. Tillsätt vätskan och blanda ihop smeten.
4. Smörj och bröa form med krossade pistagenötter.
5. Fyll den med smet och grädda i mitten av ugnen 40–50 minuter på 150 grader.
6. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Tips

Paketera in kryddbröd, marmelad, och en lämplig ost som gåbortgåva. T.ex. en god chèvre eller brie passar bra.

Dela det här receptet med dina vänner!