Fransk löksoppa
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Soppan
- 2mskvegetabilisk olja
- 30gosaltat smör
- 1kglök, gul och röd
- 2klyfta(or)vitlök
- 30gbacon
- 1dlkonjak
- 3dltorrt vitt vin
- ½dlvetemjöl
- 1½literhönsbuljong
- salt och peppar
Ost- och vitlökskrutonger
- 18-24skiva(or)baguette
- 2tskolivolja
- 1klyfta(or)vitlök
- 30gschweizierost
- 30gparmesanost
Så lagar du
1. Lägg ut brödskivorna på en plåt, skvätt över hälften av olivoljan och grilla dem tills de är guldbruna. Vänd och grilla andra sidan. Gör flera snitt i vitlöksklyftan och gnid varje brödskiva på båda sidor.
2. Häll oljan i en stor tjockbottnad kastrull, värm tills den börjar ryka, lägg i smöret, löken, vitlöken och baconet. Fräs på medelvärme i cirka 15 minuter tills löken är mjuk och guldbrun.
3. Häll i konjaken, tänd på och bränn av all alkohol (ej under spisfläkten!) Häll i vinet, koka bort hälften av vätskan under ständig omrörning. Rör i mjölet, sen hönsbuljongen. Koka upp och skumma. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.
4. Strö osten på krutongerna och grilla dem tills osten är lättbrynt. Salta och peppra soppan om det behövs. Servera med en krutong i varje tallrik.
Kock: Lugna kocken, John Burton Race