Fransk löksoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6portioner

Soppan

  • 2msk
    vegetabilisk olja
  • 30g
    osaltat smör
  • 1kg
    lök, gul och röd
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 30g
    bacon
  • 1dl
    konjak
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • ½dl
    vetemjöl
  • liter
    hönsbuljong
  • salt och peppar

Ost- och vitlökskrutonger

  • 18-24skiva(or)
    baguette
  • 2tsk
    olivolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 30g
    schweizierost
  • 30g
    parmesanost

Så lagar du

1. Lägg ut brödskivorna på en plåt, skvätt över hälften av olivoljan och grilla dem tills de är guldbruna. Vänd och grilla andra sidan. Gör flera snitt i vitlöksklyftan och gnid varje brödskiva på båda sidor.

2. Häll oljan i en stor tjockbottnad kastrull, värm tills den börjar ryka, lägg i smöret, löken, vitlöken och baconet. Fräs på medelvärme i cirka 15 minuter tills löken är mjuk och guldbrun.

3. Häll i konjaken, tänd på och bränn av all alkohol (ej under spisfläkten!) Häll i vinet, koka bort hälften av vätskan under ständig omrörning. Rör i mjölet, sen hönsbuljongen. Koka upp och skumma. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

4. Strö osten på krutongerna och grilla dem tills osten är lättbrynt. Salta och peppra soppan om det behövs. Servera med en krutong i varje tallrik.

Kock: Lugna kocken, John Burton Race

Dela det här receptet med dina vänner!