Frusen yoghurt ”Bäta” med hjortronsirap

Frusen yoghurt ”Bäta” med hjortronsirap

Publicerat:

Tillagningstid:

Till efterrätt gör vi en serverar vi en frusen yoghurt Bäta (sandwich) som serveras med knäckiga ostflarn, en hjortronsirap och kanderad kvanne. Kvannen växer vilt i fjällen och används flitigt i den samiska matkulturer som också tillhör regionen, Jämtland är både Sverige och södra Sápmi.

Ingredienser

  • Vi använder koyoghurt med cirka 10%-ig fetthalt. Kör i glassmaskin och frys i formar.
  • 75g
    smör
  • 25g
    Ädla eller vit caprin
  • dl
    havregryn
  • dl
    socker
  • 1dl
    mandelmjöl

Hjortronsirap

  • hjorton
  • socker
  • vatten
  • Skörda kvannestjälkar innan midsommar som du skär i små bitar

Sockerlag

  • 1dl
    socker
  • 2dl
    vatten

Så lagar du

1. Värm ugnen till 200°. Smält smöret och blanda med havregryn, socker och mandelmjöl. Ställ smeten i kylen en stund. Klicka ut matskedsstora klickar glest på bakplåtspapper. Vill du bara säker på att de inte ”krockar” när smeten flyter ut i ugnen, gör kakorna i två omgångar.

2. Grädda dem i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut plåten och tryck ut flarnen med baksidan av en sked om de inte har flutit ut ordentligt. Grädda ett par minuter till, tills flarnen är fint gyllenbruna.

3. Koka ihop sockerlag. Lägg i kvannen och låt den koka med tills de mjuknat. Lägg upp på bakplåtspapper och låt dem torka. Det går bra att torka dem i ugn på svag värme (cirka 60 grader) men de blir då lite hårdare. Kan förvaras i burk länge.

4. Vi bygger en bäta (jämtska för smörgås) eller sandwich med flarn & frusen yoghurt som sedan kan doppas i hjortronsirapen.

Dela det här receptet med dina vänner!