Gäddqueneller

Gäddqueneller

Publicerat:

Tillagningstid:

Auguste Escoffier kan anses som den moderna matens fader och hans kokbok ”Le Guide Culinaire” som kom ut år 1903 är ett måste för matentusiaster som vill blicka bakåt i historien. Här gör Anders Samuelsson en version av hans gäddqueneller i modern tappning.

Ingredienser

4portioner

Queneller

  • 500g
    gäddfärs
  • 1tsk
    salt
  • 200g
    smör, rumstempererat
  • 2st
    äggvitor (vispade till skum)

Panade (äggsmet som gör quenellerna fastare)

  • 25g
    smör
  • 1,25dl
    mjölk
  • 65g
    vetemjöl
  • 2st
    äggulor
  • 0,5g
    salt
  • vitpeppar
  • muskot
  • nejlika

Snabb vitvinssås

  • 1st
    gullök
  • 50g
    smör
  • 4dl
    fiskfond
  • 1,5dl
    vitt vin
  • 4dl
    grädde
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1st
    purjolök
  • 50g
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

Panade

1. Smält smöret försiktigt, tillsätt mjölk, mjöl, äggulor och kryddorna. Rör ihop till en klumpfri smet.

2. Koka ihop allt på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Kyl ner.

Queneller

1. Mixa gäddfärsen med saltet i ett par sekunder, tillsätt panaden stegvis och fortsätt mixa tills allt blandats väl.

2. Tillsätt sedan 200 gram rumsvarmt smör och till sist äggvitorna som ger luftighet.

3. Skeda upp smeten (med två skedar) till queneller och frys (om du tänker tillaga dom senare) eller tillred och ät direkt. (Quenellerna kan med fördel plockas direkt från frysen och kokas i ca 5 minuter.)

Snabb vitvinssås

1. Skala och hacka löken, fräs löken i smör på medelvärme i en rymlig kastrull.

2. Slå på vin och låt det reducera till hälften, slå på fiskfond och låt det reducera till hälften igen.

3. Häll i grädden och låt det koka någon minut.

4. Smaka av såsen med salt och peppar och red den eventuellt med lite maizena. Mixa den slät.

Smörkokt purjolök

1. Skiva purjolöken i grova skivor, smält smöret i en panna och lägg ner purjon och låt den tillagas på svag värme.

2. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering

1. Lägg lite smörkokad purjolök i botten på en ugnsfast form. Lägg på queneller, täck med vitvinssås, lite riven parmesan och ströbröd.

2. Gratinera i ugnen tills de är gyllenbruna ca 1520 minuter på 180 grader. Servera med kokt potatis, dill och citron.

Dela det här receptet med dina vänner!