Glutenfritt knäckebröd med gräddsmör

Glutenfritt knäckebröd med gräddsmör.

Publicerat:

Tillagningstid:

Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostat havre, ofta stenmalet. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

Ingredienser

Brödet

  • 4dl
    havregryn, rent havre
  • 2dl
    talkonmjöl, skrädmjöl (kolla att mjölet är glutenfritt)
  • 1dl
    bovetemjöl
  • 3msk
    fiberhusk
  • 1dl
    färska champinjoner
  • ½dl
    kallpressad ekologisk solrosolja eller rapsolja
  • 5dl
    vatten, kokhett
  • 1tsk
    flingsalt

Smöret

  • 3dl
    vispgrädde
  • salt

Så lagar du

Brödet

1. Blanda alla torra ingredienser med riven svamp.

2. Rör ner oljan. Slå över vattnet, rör runt och låt svälla cirka 10 min. Knåda tills degen är smidig, dela i två och kavla sedan tunt mellan två smörpapper.

3. Strö över flingsalt och kavla in det lätt under ett smörpapper.

4. Nagga och baka på 120 grader tills det är krispigt, cirka 1 timme.

5. Vänd brödet uppochner på plåten om det fortfarande känns fuktigt efter halva tiden.

Smöret

1.Vispa grädden fast, tillsätt salt efter smak.

2. Fortsätt vispa tills grädden nästan spricker.

3. Förvara i kylskåp i tätslutande burk. Hållbarheten är densamma som för grädden du gjorde smöret av.

Information

Det kokheta vattnet får mjölen att binda, eftersom bovete och havre är naturligt utan bindemedlet gluten. Skrädmjöl kan innehålla andra ingredienser än havre, så läs noga på innehållsförteckningen om du föredrar ren havre. Kallpressad olja ger en nötigare smak, speciellt solrosoljan Brödet naggas för att bli krispigare. Knäckebröd bakas på låg värme under lång tid eftersom det ska torkas och inte rostas. Talkonmjölet är rostat i tillverkningen och ger ändå en god rostad ton till brödet. Svamp i bröddegen ger mustighet i smaken.

Dela det här receptet med dina vänner!