Gör din egen glass – två bäriga sorbeter

Tid:

Två bäriga sorbeter: Barrskogssorbet med hallon och syrlig havtornssorbet

Tid:

I tusentals år har människan ätit någon variant av glass. I romarriket var det en lyx att servera svalkande glass mitt i sommaren. I Finland, där Strömsö spelas in, vräker man i sig många liter glass per år och ligger i topp i konsumtionsstatistiken. Mathantverkaren Robin Nyman i Jakobstad älskar också glass. Förebilden är den traditionella italienska glassen, gjord på naturliga råvaror som bär och mjölk och ägg. Här delar han med sig av två bäriga sorbeter som är enkla att göra hemma. Räkna med tid för att frysa sorbeten i glassmaskin.

Ingredienser

4–6 portioner

Barsskogssorbet med hallon

  • 250 g
    hallon
  • 500 g
    vatten
  • 220 g
    socker
  • 50 g
    glukossirap
  • 10 g
    enbär
  • 10 g
    granskott eller rosmarin
  • citronsaft eller limoncello
  • olivolja

Syrlig havtornssorbet

  • 150 g
    havtorn
  • 500 g
    vatten
  • 220 g
    socker
  • 50 g
    glukossirap
  • citronjuice

Så lagar du