Krämig gratäng med aubergine och parmesan

Lasagne i en ugnsform och en sked i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

Ingredienser

4portioner

  • 3
    auberginer, medelstora
  • 2
    ägg
  • 1dl
    vetemjöl
  • dl
    panko ströbröd
  • 1dl
    parmesanost, riven
  • 200g
    mozzarella
  • olivolja till stekning
  • salt

Tomatsås

  • 400g
    tomater, skållade
  • 1st
    gul lök
  • ½
    fänkål
  • 1bit(ar)
    stjälkselleri
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 3msk
    olivolja
  • ½tsk
    salt
  • ½krm
    socker
  • svartpeppar
  • 6-7
    blad färsk basilika, strimlade

Så lagar du

1. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.

2. Strö salt över skivorna och låt stå i ca 30 min tills de tappar lite vätska. Torka av.

3. Hacka lök och vitlök, stjälkselleri och fänkål. Fräs i olja, tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i 20 min.

4. Avsluta med strimlad basilika och smaka av med salt och peppar.

5. Vispa hastigt upp äggen i en skål.

6. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl, därefter i äggvispet och sist i panko. Stek i olja tills gyllene.

7. Skär de stekta aubergineskivorna i två eller tre delar på tvären.

8. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och parmesan.

9. Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Dela det här receptet med dina vänner!