Gröna fredagstacos med bärsalsa

Två blad vitkål som är fyllda av bärsalsa ligger på en trätallrik och en halv lime, några blad vitkål och en burk sallad i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.

Ingredienser

4portioner

  • 1-2st
    vitkål
  • 2st
    gula lökar, finskurna
  • 4dl
    svarta bönor på burk, kokta
  • 2st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 3msk
    smör
  • 1tsk
    korianderfrön
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    chilipasta, söt

Salsa på inhemska bär

  • 2dl
    bär, t ex vinbär, hallon eller krusbär
  • 5cm
    stjälkselleri
  • ½
    gurka
  • ½
    silverlök
  • 1
    lime, saften
  • ½
    grön chili
  • 1msk
    vinäger
  • salt och peppar
  • rostade sesamfrön eller hampafrön
  • färsk koriander

Så lagar du

1. Plocka bladen av kålen och försök behålla dom så hela som möjligt.

2. Behåll de finaste bladen till serveringen, det är de som skall vara själva tacoskalet.

3. Finstrimla lite av de största bladen och den inre delen tillsammans med gul lök, vitlök och stek på svag värme i smör tills den börjar karamellisera.

4. Lägg i bönor, krossade korianderfrön, spiskummin, chilipasta, smaka av med salt och peppar.

Bärsalsa

1. Rensa bären. Är det krusbär du använder kan du skära dem i mindre bitar.

2. Strimla och finhacka sellerin. Skala och tärna gurkan smått. Finhacka silverlöken och chilin.

6. Pressa limen och häll i vinägern. Blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

7. Vid servering bygger du en liten taco med kålbladet i botten sedan den varma kål- och bönröran. Avsluta med bärsalsa och toppa med valfria rostade frön och korianderblad.

Dela det här receptet med dina vänner!