Gubbröratårta

Tårta med rödlök och rädisor på toppen.

Publicerat:

En påskklassiker i nytt format. Perfekt att förbereda dagen innan och garnera samma dag den ska serveras. Jag har gjort röran utan gelatin, därför är det viktigt att använda vanliga produkter och inte lättvarianterna. Du kan göra med lättprodukter men då behövs gelatin för att kunna skära fina bitar.

Ingredienser

8 - 10portioner

Botten:

  • 200g
    rågbröd
  • 75g
    smör, brynt

Fyllning:

  • 300g
    naturell färskost
  • 2dl
    creme fraiche
  • 3st
    potatisar (ca 200 gram), kokta, tärnade
  • 4st
    ägg, hårdkokta, tärnade eller rivna
  • 200g
    matjessill, tärnad
  • 3msk
    gräslök, finskuren
  • 3msk
    dill, finskuren

Valfritt:

  • 3 msk kaviar eller rom, kapris salt, vitpeppar, fransk senap

Garnering:

  • gräslök, röd lök eller syrad röd lök, kokt ägg, rädisor, kapris eller friterad kapris

Så lagar du

  1. Bryn smöret och mixa brödet till fina smulor i mixern med kniv.
  2. Blanda smör och bröd, tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt i botten. Ställ in i kylen.
  3. Vispa färskost och créme fraiche hård i matberedare eller med elvisp. 
  4. Rör ner resterande ingredienser.
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt senap.
  6. Fördela röran över tårtbotten, jämna till och ställ i kylen över natten.
  7. Lossa kanterna med hjälp av en varm kniv, för över tårtan till ett fat.
  8. Garnera tårtan vacker efter din smak.

Dela det här receptet med dina vänner!