Gulärtspannkaka med gulärtshummus, fetaost och granatäpple
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-11-25Tillagningstid:
Socca är en klassisk, provensalsk rätt som traditionellt görs på kikärtsmjöl, men jag tycker det är roligt när man tar en rätt från ett annat land och byter ut råvaran till en inhemsk, så jag gör denna på gulärtsmjöl istället.
Ingredienser
4 portioner
Ärtmjölspannkaka (Socca)
- 5 dlärtmjöl (gulärt eller kikärta)
- 5 dlvatten
- 3 mskolivolja
- 1 tsksalt
Ärthummus
- 4 dlgula ärter (kokta)
- 1 stvitlöksklyfta
- 2 mskolivolja
- 2 mskcitronsaft
- 1 tskspiskummin
- 1 msktahini (sesampasta)
- salt och peppar
Topping
- 100 gfetaost
- 150 ggrönkål
- 1 msksesamfrön, rostade
- 1 stgranatäpple
- 3 mskrussin
Så lagar du
Gulärtspannkaka
1. Vispa ihop samtliga ingredienser till samma konsistens som en lite tjockare pannkakssmet. Krydda med salt och svartpeppar.
2. Låt svälla ca 15–30 minuter och gör under tiden klart hummus och topping.
3. Hetta upp en gjutjärnspanna och tillsätt olivolja. När det nästan ryker av värmen går du i med smeten och stek krispig på en sida tills smeten har ”stannat”.
4. Vänd upp på ett fat och toppa pannkakan med hummus, grönkål, granatäppelkärnor, smulad fetaost, rostade sesamfrön och russin.
Gulärtshummus
1. Mixa de nykokta avsvalnade ärtorna i en matberedare.
2. Blanda ihop med resterande ingredienser.
3. Smaksätt med salt och peppar efter behov.
Topping
1. Riv grönkålen i mindre bitar doppa den hastigt i kokande saltat vatten.
2. Kärna ur granatäpplet.
Tips
Toppingen till en ärtpannkaka kan man verkligen laborera med och i princip allt funkar, t ex gravad eller rökt lax, någon god charkuteri eller rent av rödbetor och getost.