Gulärtspannkaka med gulärtshummus, fetaost och granatäpple

Gulärtspannkaka med gulärtshummus, fetaost och granatäpple.

Publicerat:

Tillagningstid:

Socca är en klassisk, provensalsk rätt som traditionellt görs på kikärtsmjöl, men jag tycker det är roligt när man tar en rätt från ett annat land och byter ut råvaran till en inhemsk, så jag gör denna på gulärtsmjöl istället.

Ingredienser

4portioner

Ärtmjölspannkaka (Socca)

  • 5dl
    ärtmjöl (gulärt eller kikärta)
  • 5dl
    vatten
  • 3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt

Ärthummus

  • 4dl
    gula ärter (kokta)
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    citronsaft
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1msk
    tahini (sesampasta)
  • salt och peppar

Topping

  • 100g
    fetaost
  • 150g
    grönkål
  • 1msk
    sesamfrön, rostade
  • 1st
    granatäpple
  • 3msk
    russin

Så lagar du

Gulärtspannkaka

1. Vispa ihop samtliga ingredienser till samma konsistens som en lite tjockare pannkakssmet. Krydda med salt och svartpeppar.

2. Låt svälla ca 15–30 minuter och gör under tiden klart hummus och topping.

3. Hetta upp en gjutjärnspanna och tillsätt olivolja. När det nästan ryker av värmen går du i med smeten och stek krispig på en sida tills smeten har ”stannat”.

4. Vänd upp på ett fat och toppa pannkakan med hummus, grönkål, granatäppelkärnor, smulad fetaost, rostade sesamfrön och russin.

Gulärtshummus

1. Mixa de nykokta avsvalnade ärtorna i en matberedare.

2. Blanda ihop med resterande ingredienser.

3. Smaksätt med salt och peppar efter behov.

Topping

1. Riv grönkålen i mindre bitar doppa den hastigt i kokande saltat vatten.

2. Kärna ur granatäpplet.

Tips

Toppingen till en ärtpannkaka kan man verkligen laborera med och i princip allt funkar, t ex gravad eller rökt lax, någon god charkuteri eller rent av rödbetor och getost.

Dela det här receptet med dina vänner!