Gunillas festfisk

Erik Brännström, kock i Go'kväll.

Publicerat:

Tillagningstid:

Margaret har skickat in ett favoritrecept som hon fick av en väninna 1992. Ibland har hon bytt kokta morötter mot purjolöksbitar som hon lagt runt fisken. Erik piffar till receptet med rostade kryddor, lime och krispig ost.

Ingredienser

4portioner

Grundrecept

  • 600g
    torskfilé
  • salt och peppar
  • 3dl
    grevéost, riven
  • 2
    äggulor
  • 3dl
    grädde
  • kokt potatis
  • kokta morötter

Eriks tillägg - kryddor

  • 1msk
    kycklingfond eller hummerfond i grädden
  • vitpeppar istället för svartpeppar
  • pepparblandning med limesmak
  • rostade kryddor

Eriks tillägg- fisken

  • Parmaskinka, vinblad, blad av spetskål eller grönkål eller svarta vinbärs-blad
  • knaperstekt bacon

Eriks tillägg - såsen

  • vitt vin, lime- eller citronsaft
  • krossade ostkrokar, nacho chips, dillchips eller fröknäcke
  • pumpakärnor eller rostad, hackad palsternacka

Så lagar du

Grundrecept

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda ost och äggulor och bred över fisken. Häll på grädden.

3. Tillaga i ugn i 20 minuter.

4. Salta och peppra och servera med kokt potatis och kokta morötter.

Eriks tillägg

1. Rulla in fisken i parmaskinka eller blancherade blad innan du lägger den i formen.

2. Till ostsåsen: Tillsätt chips, ostkrokar, fröknäcke, palsternacka eller pumpakärnor innan du brer den på fisken.

3. Blanda fond och vitt vin eller citrussaft i grädden innan du häller den över fisken.

4. Rosta t ex fänkålsfrö eller kummin i het panna, mortla och krydda fisken med.

5. Byt ut svartpeppar mot vitpeppar och limepeppar.

6. Toppa fisken med lite knaperstekt bacon när du tagit ut den ur ugnen.

Dela det här receptet med dina vänner!