Hallonmousse på italiensk maräng

mousse-bakelser med hallon på granitbänk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att tillaga moussen på detta vis gör att man behåller fruktsmaken något så när intakt. Fantastiskt gott! Gjut små bakelser eller gör en härlig tårta.

Ingredienser

4portioner

Chokladanslag med kanel

  • 4
    ägg
  • 140g
    strösocker
  • 115g
    vetemjöl
  • 25g
    kakao
  • 1krm
    salt

Hallonmousse på italiensk maräng

  • 6
    gelatinblad (ej pulver)
  • 150g
    hallonpuré
  • 110g
    äggvita
  • 1tsk
    pressad citronsaft
  • 3msk
    vatten
  • 150g
    strösocker
  • 300g
    grädde

Hallonglaze

  • 12g
    gelatinblad
  • 75g
    vatten
  • 155g
    strösocker
  • 145g
    glykos
  • 90g
    kondenserad mjölk
  • 155g
    vit choklad
  • 75g
    aprikosmarmelad
  • 27g
    hallonpuré

Så lagar du

Chokladanslag (tårtbotten) med kanel

1. Värm under ständig vispning upp ägg och socker i en kastrull till ca 50 grader.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Häll där efter smeten i en bunke och vispa smeten kall och fluffig.

3. Sikta sedan övriga ingredienser och vänd ner dem försiktigt i smeten. Försök att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.

4. Häll smeten i en form och grädda på ca 175 grader i ca 35-40 minuter.

5. Låt anslaget (tårtbotten) kallna och dela det sedan i 3-4 bottnar.

Hallonmousse på italiensk maräng

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 15 minuter.

2. Värm upp hallonpurén till ca 45 grader. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner gelatinet så att det smälter i purén.

3. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer) börja då vispa äggvita och citron i en rostfribunke till en fast maräng.  När sockerlagen nått 121 grader häll det i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.

4. Vispa sedan grädden (OBS, ej för hårt).  Rör försiktigt ner hallonpurén i den italienska marängen. Vänd därefter försiktigt ner grädden. Spritsa därefter upp i glas, tårtform eller dylikt och låt stelna i kylen eller frysen.

Hallon glaze

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med iskallt vatten. Hacka den vita chokladen och lägg den i en rostfri bunke.

2. Koka 75 g vatten glykos och socker till 104 grader. Slå sockerlagen över chokladen och rör den slät så att det inte finns några klumpar.

3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den varma chokladblandningen. Rör om ordentligt så att inga gelatinklumpar kvarstår.

4. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda ordentligt (gärna med en stavmixer) så att glazen blir slät. Förvara glazen i kyl.

5. Värm glazen till ca 32-37 grader när något skall glaseras.

Dela det här receptet med dina vänner!