Hälsobröd

Skivat mörkt fröbröd på en vit tallrik. En kniv ligger bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här brödet är ett av mina favoriter. Supernyttigt, matigt och fullt av godheter. Det innehåller mycket fröer och nötter och håller sig därför bäst i kylen. Jag brukar dock skiva tunna tunna skivor och frysa in dem. Perfekta att slänga ner i brödrosten!

Ingredienser

  • dl
    havregryn
  • 2dl
    solrosfrön
  • 1dl
    pumpakärnor
  • 1dl
    rostade mandlar
  • 1dl
    rostade valnötter
  • 1dl
    torkad frukt, t.ex. aprikoser, russin, dadlar, blåbär och tranbär
  • 1dl
    hela linfrön
  • 2msk
    fiberhusk/psylliumfröskal
  • ½dl
    chiafrön
  • 1tsk
    salt
  • 2msk
    agavesirap
  • ½dl
    kokosolja
  • 6dl
    vatten

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Olja en brödform, 1 ½ liter.

3. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, rostade mandlar och valnötter, torkad frukt, linfrön, fiberhusk, chiafrön och salt i en bunke.

4. Blanda ihop agavesirap, kokosolja och vatten i en annan bunke och rör sedan ner det i de torra ingredienserna. Blanda väl innan du häller ner degen i den förberedda formen och slätar till ytan bäst du kan. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.

5. Grädda brödet i 200 grader i 1 timme. Testa med en sticka, det ska vara torrt i mitten.

Dela det här receptet med dina vänner!