Helbakade grönsaker med vitlökssmör

Helbakade grönsaker med vitlökssmör

Publicerat:

Jag låter bli att skala grönsakerna vilket skapar en len och intensiv smak. Den naturliga sötman från grönsakerna karamelliseras på så sätt inuti skalet. Servera gärna med vitlökssmöret som är gjort på tre olika varianter av vitlök för det där extra djupet och texturen!

Ingredienser

4portioner

Helbakade grönsaker

  • 1dl
    smör att ringla över
  • 3nypa(or)
    flingsalt
  • 4st
    potatisar
  • 4st
    portabello svampar
  • 3st
    betor
  • 1st
    purjolök
  • 1st
    pumpa
  • 3st
    schalottenlökar
  • peppar efter smak

Vitlökssmör

  • 450g
    äkta smör
  • 3st
    vitlöksklyftor som friteras
  • 3st
    vitlöksklyftor som hackas
  • 2krm
    vitlökspeppar
  • 2msk
    citron
  • 1msk
    honung
  • 1-2nypa(or)
    flingsalt

Så lagar du

Helbakade grönsaker

  1. Slå på ugnen på 175 grader.
  2. Lägg rotsakerna/grönsakerna hela utan att skala dom på en plåt.
  3. Börja med de större och de som är lite hårdare, stoppa in i ugnen och baka i 45 minuter. Lägg sedan på resten och baka i minst 45 minuter till.
  4. Ta ut plåten och låt rotsakerna/grönsakerna vila i 10 minuter.
  5. Skär sedan upp dom och ringla över smöret samt strö över flingsalt och peppar.

Vitlökssmör

  1. Ställ fram smöret så det inte är kylskåpskallt.
  2. Skiva 3st vitlöksklyftor tunt och fritera dom snabbt i talg eller olja.
  3. Lägg dessa på en tallrik så att dom får svalna av.
  4. Hacka 3st vitlöksklyftor fint och blanda ner all vitlök i smöret ordentligt.
  5. Blanda sedan ner citronen honungen och flingsaltet.
  6. Rulla in i plastfolie och stoppa in i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!