Hemlagad tofu

Hemlagad tofu på stekpannan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig.

Ingredienser

4portioner

Hemgjord sojamjölk

  • 300g
    sojabönor, torkade
  • 5dl
    vatten

Tofu

  • 1liter
    sojamjölk
  • msk
    vinäger, t ex äppelcidervinäger eller risvinäger
  • 6msk
    citron, färskpressad
  • salt
  • sesamfrön, rostade
  • chiliflakes

Så lagar du

Hemgjord sojamjölk

1. Blötlägg torkade sojabönor gärna över natten.

2. Skölj bönorna noggrant.

3. Lägg dem i en matberedare och mixa med 5 dl vatten till en slät smet.

4. Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull och vänd ner bönsmeten.

5. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 15 minuter (för att få bort svårsmälta enzymer).

6. Vänd ner skummet som bildas på ytan.

7. Häll mjölken genom en silduk.

8. Pressa ut mjölken ordentligt ur påsen.

9. Det som blir kvar i silduken heter Okara och kan blandas i grönsaksbiffar eller vegetarisk färs.

Tofu

1. Använd gärna nygjord, het sojamjölk.

2. Häll upp mjölken i en kastrull.

3. Rör om med en sked och tillsätt samtidigt en tredjedel av ystningslösningen.

4. Stanna rotationen i mjölken genom att röra skeden motströms och tvinga vätskan att stanna upp.

5. Häll ytterligare en tredjedel jämnt över hela ytan och sätt på ett lock.

6. Vänta 5 minuter.

7. När du nu tittar ner i kastrullen kommer du se att tofun har börjat klumpa sig.

8. Häll resten av ystningen på delar av ytan där mjölken ännu inte separerat.

9. Sätt på locket igen och vänta 5 minuter.

10. Nu har den separerat i ostmassa och vassle.

11. Häll över massan i silduk.

12. Krama med händerna för att sila bort så mycket vassle som möjligt.

13. Smaka upp tofun med salt, citronsaft, rostade sesamfrön och chiliflakes.

14. Lägg silduken med massan i press och placera något tungt på locket i 5 min.

15. Öppna sedan silduken och vik tofumassan över sig själv ett par gånger så att strukturen går i åt flera håll (ger en stabilare tofu).

16. Lägg återigen massan i press med en vikt på och lämna i 20 minuter, sedan är din tofu klar.

17. Förvara den i sin egen vassle i en tät burk.

Tips
Om du vill ha en stabilare tofu, kan du lämna den under press i kylen under natten.

Dela det här receptet med dina vänner!