Hjortfilé med gräddsås och hasselbackspotatis

Tid:

Publicerat:

Tid:

Hjortfilé bör tillagas till mellan 60 och 68 grader beroende på stekgrad. Använder du en bra termometer fixar du perfekt kött varje gång! Gräddsås och hasselbackspotatis är klassiska tillbehör, som så klart även passar bra till hjort.

Ingredienser

4 portioner

Hjort

  • 600 g
    hjortfilé, i bit, putsad från hinnor
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Hasselbackspotatis

  • 8 st
    potatisar, jämnstora
  • 100 g
    smör
  • 50 g
    västerbottenost, riven
  • salt och nymalen vitpeppar

Gräddsås

  • ½ st
    gul lök, finhackad
  • 4 st
    krossade enbär
  • 1 msk
    färsk timjan
  • 50 g
    smör
  • 3 msk
    viltfond på flaska alt. 2 dl egenkokt viltfond
  • 2 dl
    vatten (utesluts om du kokar egen fond)
  • 4 dl
    grädde
  • 1 dl
    crème fraiche
  • 1 msk
    svart vinbärsgelé
  • salt och nymalen vitpeppar

Så lagar du