Inlagda morötter med bröd och tagetesmajonnäs

Inlagda morötter med bröd och tagetesmajonnäs.

Publicerat:

Tillagningstid:

Inlagda morötter låter kanske krångligt, men när du väl lyckas sterilisera glasburkarna går resten som en dans. Du är strax redo för en smakexplosion med citrustoner.

Ingredienser

4portioner

Inlagda morötter

  • 10
    gula minimorötter
  • 10
    röda minimorötter
  • 10
    vanliga minimorötter
  • 10
    runda minimorötter
  • 2dl
    vinäger
  • 4dl
    socker
  • 6dl
    vatten
  • 1msk
    senapsfrö
  • tagetesblommor

Tagetesmajonnäs

  • 1knippa(or)
    tagetes
  • 1
    ägg
  • 2dl
    olja
  • salt och peppar

Till servering

  • rågchips

Så lagar du

Inlagda morötter

1. Lägg syltburkarna i ugnen i cirka 10 minuter på 120 grader så att de steriliseras.

2. Tvätta morötterna noggrant och blanchera i lättsaltat vatten.

3. Lägg dem i steriliserade syltburkar med rikligt med tagetesblad och blommor. Tagetes ger en fin smak av citrus.

4. Koka upp ättika, socker, senapsfrön och vatten. Slå lagen över morötterna och stäng locket.

Dina morötter håller sig nu åtminstone ett halvt år i kylskåp. Om du vill ha de inlagda morötterna stående framme på kökshyllan måste du utföra en hermetisk inkokning av hela burken.

Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Koka upp vattnet så att alla tänkbara bakterier i och utanför burken dör. Ta upp burken och kyl ner den snabbt med stängt lock så suger undertrycket fast locket och det uppstår ett önskat vacuum.

Tagetesmajonnäs

1. Mixa snabbt ihop ägget, oljan och en nypa tagetes med stavmixer.

2. Sila och krydda med salt och peppar.

Servera morötterna som en sallad i en stor skål med majonnäs, torkade tunna rågchips och tagetesblommor.

Dela det här receptet med dina vänner!