Isterband med krämiga linser och bakad lök
Publicerat:
2020-11-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stisterband
Linsragu
- 4dlgotlandslinser, blötlagda (alternativt grön eller svart lins)
- 1stmorot
- 1stgul lök
- 1dlblekselleri (finhackad)
- 1stvitlöksklyfta
- 1mskolivolja
- 1stcitron
- 100gparmesan, finriven
- 50gsmör
- 1knippa(or)persilja
Bakade lökar
- 4ströda lökar
- olja
- salt och peppar
- 50gsmör
Så lagar du
1. Börja med att koka linserna enligt anvisningar på förpackningen.
2. När linserna kokar, skala och dela ner rödlöken i ca 1,5 cm skivor. Salta, peppra och placera i ugnsfast form.
3. Klicka över smöret och baka i ugn på 200 grader 15 minuter.
4. Häll av linserna, men spara 5 dl av kokspadet.
5. Hacka löken, morot och vitlök och fräs de i en panna på svag värme. Tillsätt kokspadet och låt reducera ner tills 2 tredjedelar återstår, vänd ner de kokta linserna och finhackad stjälkselleri.
6. Stek isterbandet i lite av smöret på medelhög värme.
7. Avsluta linsragun med resterande mängd smör och bind upp vätskan med finriven parmesan, smaka av med salt, peppar, citronzest, ev lite av juicen, samt finskuren persilja.
8. Servera tillsammans med den bakade löken och isterbandet.
Tips
Den krämiga linsragun funkar även fint som tillbehör till en saftig kyckling eller ett bräserat lamm.