Isterband med krämiga linser och bakad lök

Isterband med krämiga linser och bakad lök.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vill slå ett slag för en av vår tids mest hatade och älskade korvar, en riktig vattendelare som i sig bär på en månghundraårig historia och nuförtiden lever lite i skymundan av chorizo och salciccia. Den har med sin lättrökta lite syrliga smak en väldigt speciell smak som är god till ett lite fetare tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    isterband

Linsragu

  • 4dl
    gotlandslinser, blötlagda (alternativt grön eller svart lins)
  • 1st
    morot
  • 1st
    gul lök
  • 1dl
    blekselleri (finhackad)
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    olivolja
  • 1st
    citron
  • 100g
    parmesan, finriven
  • 50g
    smör
  • 1knippa(or)
    persilja

Bakade lökar

  • 4st
    röda lökar
  • olja
  • salt och peppar
  • 50g
    smör

Så lagar du

1. Börja med att koka linserna enligt anvisningar på förpackningen.

2. När linserna kokar, skala och dela ner rödlöken i ca 1,5 cm skivor. Salta, peppra och placera i ugnsfast form.

3. Klicka över smöret och baka i ugn på 200 grader 15 minuter.

4. Häll av linserna, men spara 5 dl av kokspadet.

5. Hacka löken, morot och vitlök och fräs de i en panna på svag värme. Tillsätt kokspadet och låt reducera ner tills 2 tredjedelar återstår, vänd ner de kokta linserna och finhackad stjälkselleri.

6. Stek isterbandet i lite av smöret på medelhög värme.

7. Avsluta linsragun med resterande mängd smör och bind upp vätskan med finriven parmesan, smaka av med salt, peppar, citronzest, ev lite av juicen, samt finskuren persilja.

8. Servera tillsammans med den bakade löken och isterbandet.

Tips

Den krämiga linsragun funkar även fint som tillbehör till en saftig kyckling eller ett bräserat lamm.

Dela det här receptet med dina vänner!