Jordgubbspavlova med fänkål och chokladkräm

Jordgubbspavlova med fänkål.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fänkål har en hög fräschör som möter jordgubbarna väldigt bra. Serveras tillsammans med en god chokladkräm och rostade fänkålsfrön.

Ingredienser

8portioner

  • 2liter
    jordgubbar

Marängbotten

  • 4st
    äggvitor
  • 2dl
    socker
  • 1tsk
    ättikssprit
  • 1msk
    maizena

Marinerad fänkål

  • 1st
    fänkål
  • 2msk
    socker
  • 1msk
    citron
  • 2tsk
    fänkålsfrö
  • 1msk
    honung

Chokladkräm

  • 250g
    mjölk
  • ½st
    vaniljstång
  • 2g
    maizena
  • 40g
    äggula
  • 35g
    socker
  • 150g
    mörk choklad, 72%
  • 2dl
    vispgrädde
  • 130g
    mjölkchoklad

Så lagar du

Marängbotten

1. Vispa äggvita, socker och ättika till tätt skum. Sprita ut en rund botten med kant.

2. Baka marängbotten i 50 min-1h på 120°. Öppna ugnen och stäng av. Låt stå 1h.

Marinerad fänkål

1. Riv fänkål och blanda med socker, citronskal och juice. Låt marinera en timme.

Fänkålskrokant

1. Rosta fänkålsfrö i ugnen på 150° tills de är lätt rostade. Tillsätt honung och rosta tills det har blivit karamelliserat. Tag ut och låt svalna. Hacka till en krokant.

Chokladkräm

1. Koka upp mjölk med vaniljstång. Vispa äggulor med socker och majsstärkelse. Sila mjölken över äggen och koka upp. Mixa i chokladen och låt stelna i kyl.

Montering

1. Vispa lite grädde i en bunke, klicka i chokladkrämen och rör upp den då får du en konstistens som liknar chokladmousse.

2. Varva chokladkräm, jordgubbar och fänkål över marängbotten. Avsluta med choklad och toppa med krokant.

Dela det här receptet med dina vänner!