Jordgubbspavlova med fänkål och chokladkräm
Publicerat:
2016-06-07Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 2literjordgubbar
Marängbotten
- 4stäggvitor
- 2dlsocker
- 1tskättikssprit
- 1mskmaizena
Marinerad fänkål
- 1stfänkål
- 2msksocker
- 1mskcitron
- 2tskfänkålsfrö
- 1mskhonung
Chokladkräm
- 250gmjölk
- ½stvaniljstång
- 2gmaizena
- 40gäggula
- 35gsocker
- 150gmörk choklad, 72%
- 2dlvispgrädde
- 130gmjölkchoklad
Så lagar du
Marängbotten
1. Vispa äggvita, socker och ättika till tätt skum. Sprita ut en rund botten med kant.
2. Baka marängbotten i 50 min-1h på 120°. Öppna ugnen och stäng av. Låt stå 1h.
Marinerad fänkål
1. Riv fänkål och blanda med socker, citronskal och juice. Låt marinera en timme.
Fänkålskrokant
1. Rosta fänkålsfrö i ugnen på 150° tills de är lätt rostade. Tillsätt honung och rosta tills det har blivit karamelliserat. Tag ut och låt svalna. Hacka till en krokant.
Chokladkräm
1. Koka upp mjölk med vaniljstång. Vispa äggulor med socker och majsstärkelse. Sila mjölken över äggen och koka upp. Mixa i chokladen och låt stelna i kyl.
Montering
1. Vispa lite grädde i en bunke, klicka i chokladkrämen och rör upp den då får du en konstistens som liknar chokladmousse.
2. Varva chokladkräm, jordgubbar och fänkål över marängbotten. Avsluta med choklad och toppa med krokant.