Kladdkaka med chokladbollsglasyr

Kladdkaka med chokladbollsglasyr på ett rosa tårtfat med chokladbollar på och bredvid bild.

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna kombination av kladdkaka och chokladbollar kommer ge jubel vid fikabjudningen!

Ingredienser

10 - 12portioner

Kladdkaka

  • 300g
    smör
  • 4,5dl
    strösocker
  • 2,5dl
    kakao
  • 0,5 tsk
    salt
  • 4st
    ägg
  • 2,25dl
    vetemjöl

Chokladbollsglasyr

  • 1 dl
    vispgrädde
  • 100g
    mjukt smör
  • 6 msk
    kakao
  • 1,5dl
    strösocker
  • 3dl
    finmalda havregryn
  • 3 msk
    kallt kaffe
  • 1,5dl
    vaniljkräm
  • Kokosflingor till garnering

Så lagar du

Kladdkaka: 

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.

3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.

4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.

5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.

6. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.

Chokladbollsglasyr:

1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.

3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.

4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!