Knäckig mandel- & äppelkaka

På en blå tallrik ligger en tårtbit av mandel och toscakakan med äpple och över den ligger en generös skopa vaniljvisp med tydliga vaniljfrön i. Bredvid tallriken ligger en guldig tesked och några äpplen i härliga röda höstfärger.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En härlig blandning mellan en äppelkaka på mandel och en toscakaka, på Roy Fares vis.

Ingredienser

6 - 10portioner

Mandelkaka

  • 150g
    mandelmjöl
  • 120g
    florsocker (ca 2dl)
  • 120g
    smör
  • 2st
    hela ägg
  • 2st
    äggula
  • 0,5dl
    vetemjöl
  • 3st
    äpplen, svenska
  • 1msk
    strösocker
  • 1tsk
    kanel

Tosca

  • 100g
    smör
  • 1dl
    strösocker
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2msk
    mjölk
  • 100g
    Mandel splitt eller flagad mandel

Vaniljvisp

  • 4st
    äggula
  • 1dl
    strösocker
  • 0,5dl
    maizena
  • 1st
    hel vaniljstång
  • 2,5dl
    mjölk
  • 1msk
    smör
  • 3dl
    lättvispad grädde

Så lagar du

Mandelkaka

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströa en rund springform och lägg bakplåtspapper i botten. 

2. Kör mandlarna i en matberedare till mandelmjöl. 

3. Vispa smör och florsocker, vispa i ett ägg i taget. Blanda sedan i mandelmjöl och vetemjöl och blanda till en slät smet. 

4. Fyll formen med massan och fördela den jämnt. 

5. Skiva äpplen i tunna skivor och lägg över kakan. Strö över strösocker med kanel och grädda mitt i ugnen på 180 grader 28-30 min.

Tosca

6. Smält smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. När allt är smält blandar du i mandel. 

7. Ta ut kakan ur ugnen när den är klar, höj temperaturen till 210 grader och täck kakan med ett Tosca täcke och grädda ytterligare 13-15 min tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. 

8. Ta ut kakan och låt svalna.

Vaniljvisp

9. Blanda äggula, strösocker och maizena i en bunke. 

10. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt. 

11. Häll tillbaka allt i kastrullen och under konstant omröring på mellan värme rör du tills du får en tjock och fin kräm. 

12. Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen. 

13. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.

Dela det här receptet med dina vänner!