Knäckig mandel- & äppelkaka
Publicerat:
2023-10-28Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 10portioner
Mandelkaka
- 150gmandelmjöl
- 120gflorsocker (ca 2dl)
- 120gsmör
- 2sthela ägg
- 2stäggula
- 0,5dlvetemjöl
- 3stäpplen, svenska
- 1mskströsocker
- 1tskkanel
Tosca
- 100gsmör
- 1dlströsocker
- 2mskvetemjöl
- 2mskmjölk
- 100gMandel splitt eller flagad mandel
Vaniljvisp
- 4stäggula
- 1dlströsocker
- 0,5dlmaizena
- 1sthel vaniljstång
- 2,5dlmjölk
- 1msksmör
- 3dllättvispad grädde
Så lagar du
Mandelkaka
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströa en rund springform och lägg bakplåtspapper i botten.
2. Kör mandlarna i en matberedare till mandelmjöl.
3. Vispa smör och florsocker, vispa i ett ägg i taget. Blanda sedan i mandelmjöl och vetemjöl och blanda till en slät smet.
4. Fyll formen med massan och fördela den jämnt.
5. Skiva äpplen i tunna skivor och lägg över kakan. Strö över strösocker med kanel och grädda mitt i ugnen på 180 grader 28-30 min.
Tosca
6. Smält smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. När allt är smält blandar du i mandel.
7. Ta ut kakan ur ugnen när den är klar, höj temperaturen till 210 grader och täck kakan med ett Tosca täcke och grädda ytterligare 13-15 min tills kakan fått en fin gyllenbrun färg.
8. Ta ut kakan och låt svalna.
Vaniljvisp
9. Blanda äggula, strösocker och maizena i en bunke.
10. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt.
11. Häll tillbaka allt i kastrullen och under konstant omröring på mellan värme rör du tills du får en tjock och fin kräm.
12. Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen.
13. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.