Knaprig lax, polentastavar och grillad sparris

Knaprig lax, polentastavar och grillad sparris

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig huvudrätt som inte är så svår som den låter!

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    portionsbitar lax, med skinn
  • 250g
    sparris
  • olivolja

Polentastavar

  • 9dl
    grönsaksbuljong
  • 200g
    polenta
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 20st
    salviablad
  • 20skiva(or)
    pancetta (alt. bacon)
  • 2msk
    olivolja
  • salt och peppar

Gremolata

  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    citron, det gula skalet (zest)
  • ½dl
    olivolja
  • färsk persilja, grovhackad

Sås

  • 50g
    smör
  • 1st
    citron, saften
  • lite finhackad persilja

Så lagar du

Polentastavar

1. Täck en djup fyrkantig ugnsform med bakplåtspapper. Koka upp buljongen och låt den sjuda. Vispad gradvis i polentan. Tillsätt rosmarin, salt och peppar.

2. Låt koka i 4-5 minuter rör hela tiden till det kommer stora bubblor. Häll blandningen i formen och låt svalna i 20 minuter.

3. Stjälp upp polentastycket på en skärbräda och skär i stavar. Det borde bli ungefär 20 stycken. Hantera stavarna varsamt, och svep in dem i ett salviablad och en pancettaskiva vardera.

4. Stek polentastavarna i en stekpanna med olivolja på medelhög värme, ungefär 1-2 minuter på varje sida.

Tips: Håll de färdiga stavarna varma i en form i ugnen, på ca 100 grader.

Gremolata

1. Mortla vitlök, persilja och citronzest fint. Tillsätt olja.

Fisk och sparris

1. Salta och peppra fisken och stek i olivolja på medelhög värme.

2. Stek sparris i olivolja på medelhög värme. De ska bli mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd.

Sås (valfri)

1. Smält smöret, tillsätt persilja och citronsaft. Smaka av med salt.

Servering

Servera en lagom mängd polentastavar per person, med fisken, sparrisen och gremolata. Om du vill, häll över såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!